Midas en Silicon Stanford!

MidasBij Midas denk je misschien aan het merk voor sleurhutten en campers of de boosaardige wolf uit de Donald Duck. Helaas denk je (waarschijnlijk) nog niet aan Midas Kwant, maar dat gaat niet lang meer duren. Dit jonge talent heeft zijn rugtas al flink gevuld, iets waar velen millennials jaloers op zijn. Hoezo? Adyen, Stanford en we:fm, om maar een paar dingen te noemen. Gelukkig mocht KnappeKop Floor hem interviewen om achter de Whizz in deze Kid te komen. Lees je mee?

Control Alt Enter, Wie is Midas?
Dat ben en ik! En inderdaad kom ik niet uit Duckstad, maar uit Haarlem! Hier heb ik zo’n 4 jaar gelden Gymnasium op het ECL afgerond en inmiddels woon ik bijna 3,5 jaar in Palo Alto, Californië waar ik op Stanford University studeer. Mijn major is Symbolic Systems, maar ik ben ook lekker druk met verschillende ondernemende projecten, vrienden, nieuwe mensen leren kennen en het Silicon Valley leven.

Op je 12e ben je al begonnen met programmeren!! Hoe is deze liefde ontstaan?
Het begon eigenlijk allemaal bij de iPod. Ik wilde vroeger altijd professioneel skateboarder worden en zag dat de pro’s altijd met muziek in skaten. Dat wilde ik dus ook en pakte de iPod Classic van mijn vader. Zo kwam ik eigenlijk in contact met Apple en alles wat Apple deed. Ik werd obsessed met Apple en alle producten en kreeg uiteindelijk voor mijn verjaardag een iPod Touch. Toentertijd had de App Store nog niet zoveel apps als nu (350.000 volgens mij) en had ik door dat ik zelf ook apps kon maken. Dat leek mij wel wat omdat ik Apple immers zo cool vond en meer wilde dan alleen de iPod gebruiken zoals iedereen deed. Toen ben ik ‘simpelweg’ online gaan googlen en heb ik de lecture videos van Stanford gebruikt om mijzelf te leren programmeren om iPhone apps te maken.

Waar je puber vrienden stiekem rookten en Safari dronken was jij aan het developen op je zolderkamer?
Het maakte voor mij, om heel eerlijk te zijn, niet heel veel verschil. Mijn vrienden van de middelbare school waren super enthousiast en vonden het cool. Vaak kwamen zij met ideeën en zo nu en dan gingen ze mee naar mij zodat ik ze kon laten zien hoe het maken van apps te werk gaat. Dat was altijd superleuk. Op de middelbare school heb ik naar mijn eigen idee prima mee kunnen doen met de sociale en individuele ontwikkelingen die pubers doormaken in die tijd en heb ik niet per se iets gemist 😉

Waarom heb je ervoor gekozen om aan de Stanford University te gaan studeren?
Door de lecture videos voor het programmeren kwam Stanford op mijn radar. In 2012, toen ik 15 was, werd ik uitgenodigd door Apple om naar San Francisco te komen om bij hun jaarlijkse conferentie aanwezig te zijn. Ik merkte toen ik daar was dat Stanford zo’n enorme rol speelde in het ontstaan van en de nieuwe ontwikkelingen in Silicon Valley speelt. Of dat nou de cultuur is, de techniek, de venture capital of het ondernemerschap, alles draait om  Stanford. Dus eenmaal daar, in Silicon Valley, ben ik naar de universiteit gegaan en toen zag ik de zon, de palmbomen, en de grootsheid. Ik dacht: “Hier moet ik naar toe!” Mijn volgende stap was alles op alles zetten om hier toegelaten te worden.

Wat cool! Is het studeren in Amerika echt zoals in de films? Cheerleaders, Mathletes en dorm feestjes met 7 minutes in heaven?
Hahaha. Ik denk dat ik deze vraag in twee delen kan beantwoorden, 1.) Mijn Nederlandse perspectief op Stanford met betrekking tot de films en 2.) Mijn Amerikaanse perspectief op Stanford met betrekking tot de films.

Vanuit mijn Nederlandse perspectief is Stanford inderdaad zoals de films als het om uitgaan, feestjes en campus cultuur gaat. Het is altijd zonnig en inderdaad veel dorm feestjes en Amerikanen proberen echt met alles tot het uiterste te gaan. Ze gaan tot het uiterste om de allerbeste cijfers te halen en de allerbeste te zijn in sport, maar gaan vervolgens ook tot het uiterste met feestjes. In mijn omgeving zie je daarom de “work hard, play hard” mentaliteit erg veel terug.

En vanuit mijn Amerikaanse perspectief is Stanford (als Private University) niet te vergelijken met Public Universities en State Schools. Wat ik zelf gezien heb op die scholen en daarnaast gehoord heb van vrienden, is dat inderdaad écht net zoals in de films. Ik weet niet of dat goed of slecht is. Wel kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat mensen op Stanford, in mijn community, vooral gefocust zijn op presteren, maar ook sociaal en normaal genoeg zijn dat ze vaak uit gaan en veel waarde hechten aan vriendschap en sociale activiteiten.

Je hebt twee zomers bij Adyen gewerkt, voordat ze zo gigantisch hard op de beurs gingen. Wist je toen al dat dit bedrijf zo’n succes zou worden?
Yep! Ik heb de eerste zomer als software engineer gewerkt en de tweede zomer als product manager. Adyen is een enorm gaaf bedrijf omdat ze een goede cultuur hebben en hun product simpelweg enorm aanslaat. Toentertijd wist ik wel dat het bedrijf goed ging omdat er continue nieuwe mensen kwamen en vooral omdat álles binnen het bedrijf altijd zo snel ging. Dat vond ik persoonlijk heel leuk om mee te maken in Nederland/Amsterdam. Ik zag dat namelijk ook veel terug op Stanford en de bedrijven rondom Stanford, dus het was leuk om die zelfde werksfeer te voelen in Nederland. Iets dat ik tijdens mijn middelbare school periode nooit echt terug zag.

Midas is óók nog entrepreneur! In 2016 heb je we:fm opgericht! Wat is het? Wat doet het? Vertel vertel!
We:fm begon eigenlijk als een manier om samen met je vrienden tegelijk naar dezelfde muziek te luisteren. Dat leek toen al vrij snel aan te slaan. Vervolgens zijn we meerdere features gaan maken om gebruikers samen muziek te laten delen. We hadden de app eerst op Stanford gelanceerd, waar deze erg goed ontvangen werd. Vervolgens zijn we opnieuw de hele zomer aan het ontwikkelen van de app gaan werken.

Recentelijk is de stekker uit we:fm getrokken. Kan / wil je vertellen waarom?
Uiteindelijk zijn we gestopt met het werken aan we:fm in het team verband. Er ontstond namelijk onenigheid binnen het team waar we we:fm mee gestart zijn, over de product features van we:fm en de dynamiek die we als co-founders met elkaar hadden.

Welke lessen heb je geleerd voor een volgend ondernemend avontuur?
>Samen werken met mensen/vrienden waarbij je duidelijk weet wat je aan elkaar hebt.
>Niet bang zijn om duidelijk te zijn.
>Niet te vroeg Venture Capital ophalen/accepteren.

Denk je dat het moeilijker / makkelijker is om als student een bedrijf op te zetten in Amerika vergeleken met Nederland? 
Ik denk dat je overal een bedrijf kunt opzetten als student, of dat nou in Nederland of in Amerika is. Ik denk wel dat het makkelijker is om het in Amerika echt op te schalen naar een bedrijf wat miljoenen waard kan worden. En dat begint met de manier waarop start-ups gewaardeerd worden in Nederland vs. Amerika in hun begin stadia. Dat heeft te maken met de investeerders cultuur in Nederland vs. Amerika. In Nederland wordt er 1.) minder geld in seed-rounds geïnvesteerd met de verwachting dat de investeerder er meer aandelen voor terug krijgt en 2.) is het moeilijker om grotere rondes B, C op te halen omdat een bedrijf bijvoorbeeld een te lage waardering heeft door die seed-rounds en ook omdat er simpelweg minder geld geïnvesteerd wordt in Nederland. In Amerika is dat natuurlijk anders, en zijn er incubators (zoals YC) en VC funds die aan de lopende band investeren in startende (student)ondernemers. Zij vinden student ondernemers in die zin normaal en zullen student ondernemers behandelen zoals elke andere start-up.

Een ander aspect wat mij heel erg heeft geholpen is hoe advocaten in Silicon Valley snel meegaan met de trend. Veel advocaten kantoren willen student ondernemers helpen gedurende de volledige levensduur van hun bedrijf voor bijvoorbeeld 1% van het bedrijf of willen de kosten pas terug als de eerste $500,000 is opgehaald in VC. Dat zijn allemaal structuren die het ontzettend makkelijk maken om als student ondernemer serieus van start te gaan met je bedrijf. Je ziet wel dat de cultuur, zoals die in Silicon Valley is, steeds meer en meer overkomt waaien naar Nederland.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.