De meeste startups bloeden (financieel) dood omdat ze te snel (willen) groeien

Het Australische bedrijf Doughnut Time verkoopt sinds kort donuts met krekels. De snack wordt een Bushtucker genoemd, wat verwijst naar de voeding van de inheemse Australische volkeren. De donut is overgoten met melkchocolade, oreokruimels, tarwevlokken en frambozenjam. Om de smaak te vervolledigen worden er krekels over gestrooid, gekruid met zout en azijn. Het eten van insecten is in opmars en dat is maar goed ook want het is heel erg duurzaam! Daarom is het extra cool dat Peter Links net live is met zijn Caval Bugstore! Jammergenoeg is het eten van insecten nog niet genoeg ingeburgerd, maar daar wil Peter het verschil in gaan maken. Lees snel verder en laat je overtuigen!

Wie is Peter?
Ik ben 20 jaar oud, zit in m’n vierde jaar van de studie Commerciële Economie en woon in Zwolle sinds februari. Hiervoor woonde ik in Zeewolde bij m’n ouders en drie zusjes. Naast het ondernemen en studeren ben ik fanatiek vogelaar en houd ik van goeie gesprekken met een goed biertje. Vanaf augustus ben ik bezig met Caval en sinds een paar weken zijn we live.

Waarom heb je voor de opleiding Commerciële Economie op Windesheim Hogeschool gekozen?
Na vijf jaar op de HAVO gezeten te hebben, was ik er wel achter dat ik ‘het bedrijfsleven’ wel erg interessant vond. De manieren waarop men geld verdiende, welke rol dat had en welke kansen je voor jezelf kan creëren, trokken mij erg. Daarnaast vond ik ‘Marketing’ en ‘Sales’ wel heel erg interessant klinken, dus ben ik dat gaan studeren.
Achteraf heel erg ‘op gevoel’, maar het heeft goed uitgepakt. Nooit spijt van gehad. Ik wil hierna graag nog een master gaan doen aan de Uni, maar of ik daar slim genoeg voor ben, betwijfel ik nog haha.

Caval is net live, gefeliciteerd. Hoe ben je hierop gekomen?
Ik hoorde van een vriend van mij dat je het kan eten en dat het vol eiwitten zit. Dat maakte me nieuwsgierig. De kans dat insecten een steeds belangrijke eiwitbron gaan worden is best groot. Vanuit die gedachte ben ik eigenlijk begonnen. Maar ik vond met name de marketing-uitdaging het leukste. Want, het is ‘de gedachte’ die er voor zorgt dat we het (nog) niet eten. Hoe je de negatieve associatie om kan zetten in een positieve, dat vind ik een heel interessante uitdaging.

Wie het laatst lacht, lacht het beste.

De meeste meiden die ik het vertel, vinden het maar ‘een raar verhaal’ maar het lijkt me leuk voor m’n ego als ze over vijf jaar net zo gek zijn op sprinkhanen als nu op sushi.
Daarnaast geloof ik dat je als bedrijf en vooral als ondernemer echt voor verandering kan zorgen. Voor jezelf, maar vooral voor de maatschappij.

Wat waren de grootste valkuilen tijdens het opzetten van Caval?
Hmm. Ik denk financieel gezien, hoe erg marges in de economie zijn gebouwd op massa. Een product wordt pas interessant wanneer je er duizenden per maand van weet te verkopen. Voor de rest maak ik genoeg fouten, maar die vergeet ik snel. Zolang ik er maar van leer. Ondernemen is 75% van je fouten leren. Daarnaast mis ik (nog) een compagnon. Iets dergelijks in je eentje doen maakt het onnodig zwaar en versterkt je eigen tunnelvisie. Voor de rest is Caval nog te jong om echt flinke valkuilen tegen te komen, maar die volgen ongetwijfeld, haha.

De meeste startups bloeden (financieel) dood omdat ze te snel (willen) groeien. Caval Bugstore Peter Links

Waarom denk je dat het eten van insecten nog niet sociaal geaccepteerd is?
Dat heeft toch echt te maken met de negatieve associatie die we er mee hebben. Nederlanders zien de insecten vooral als ongedierte: ‘die muggen in de zomernachten’ of die grote spinnen in de hoek van je huis. Ik denk dat er meer Nederlanders zijn die ze het liefst zien verdwijnen dan ze te eten. Dat weet ik eigenlijk wel zeker trouwens. Maar toch zijn insecten van essentieel belang in ons ecosysteem en een hele goede eiwit- en Vitamine B12-bron. Niet voor niks dat 80% van de landelijke bevolking ze wekelijks op het menu hebben staan.

Waar haal jij de sprinkhanen en meelwormen vandaan?
Deze komen van verschillende kwekerijen, allemaal in Nederland. Deze worden speciaal voor de menselijke consumptie en zonder antibiotica of andere bijproducten gekweekt. Ik durf wel te stellen dat het één van de meest gezonde eiwitbronnen is.

Er zijn meerdere online insectenstores, in welk opzicht ben jij beter?
De ‘Nuts & Hoppers’ van Caval zijn exclusief. Een specialiteit. Een verrassing tijdens de borrel of uitdagend cadeau. We doen echt ons best er een sterk merk neer te zetten. Wat voor mij belangrijk is, is dat het product écht goed is. Ik wil geen bullshit verkopen. De meeste online insectenstores zoeken echt de confrontatie op met losse sprinkhanen en krekels. Of richten zich heel specifiek op bestaande ‘liefhebbers’. Exclusiviteit speelt daarin een grotere rol dan voedingswaarde. Een waarde waar de meeste aanbieders tot nu toe mee rond lopen.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om avontuurlijk te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Hmm, das een lastige vraag. Ik zou studenten met name aanraden om (hoe cliché ook) hun hart te volgen. Doen wat ze leuk vinden. Wat ik belangrijk vind aan mensen die gaan ondernemen, is dat ze van waarde willen zijn. Succes is alleen voor jezelf. Waarde creëer je voor de mensen om je heen. Dat moet je nooit vergeten. Dan valt succes ook te verantwoorden.
Mochten studenten rondlopen met een goed idee en de neiging hebben om te gaan ondernemen, dan zeg ik: doen. Schroom niet mensen in je omgeving in te schakelen jou verder te helpen. Bescheidenheid gaat je tegenwerken. Wees wel voorbereid op tegenslagen. Laat je je er niet door tegenhouden. #doorgaan is er eentje die we tijdens het vogels kijken vaak gebruiken. Altijd doorgaan. Tegenslag maakt je geluksgevoel alleen maar sterker. Eentje die je tijdens het ondernemen ook vaak genoeg gaat meemaken.
Oh, en heel belangrijk: als ondernemer is tijd een illusie. 09:00-17:00 bestaat niet. Echt niet.

De meeste startups bloeden (financieel) dood omdat ze te snel (willen) groeien. Caval Bugstore Peter Links

Strategie voor 2018; pop-up store, foodtruck, supermarkt?
Haha, zover ben ik nog niet. Ik wil Caval met name finetunen, zeker nu ik nog aan het studeren ben. Uiteindelijk wil ik over een jaar/twee jaar met een soort ‘proof of concept’ komen dat ik met een goed verhaal wellicht op zoek kan naar investeerders. In de tussentijd wil ik Caval zowel als merk, als product als bedrijf blijven ontwikkelen. Mijn doel is om over vijf tot tien jaar marktleider te zijn in de insectenbusiness. De meeste startups bloeden (financieel) dood omdat ze te snel (willen) groeien. Dat wil ik voorkomen.

Voor alle sceptici geldt: eerst proeven, dan oordelen?
Altijd. Met alles. Maar vooral met sprinkhanen en andere insecten.

Tot slot, wat is het lekkerste insectenrecept?
Dit blijft altijd persoonlijk, maar ik vind het zelf goed passen als vleesvervanger in roerbaknoedels, maar een dergelijke notenmix als de ‘Nuts & Hoppers’ van Caval is een goed begin. Culinair gezien kan je er heel veel mee en kan er nog heel veel ontdekt worden. De notenmix van Caval is bedoeld om als specialiteit op tafel te zetten.

De meeste startups bloeden (financieel) dood omdat ze te snel (willen) groeien. Caval Bugstore Peter Links

Benieuwd? Kijk dan op www.cavalbugstore.nl of volg Caval op Facebook & instagram!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.