Méér Vrouwen In Finance Dankzij Mélanie! 

Melanie Bosboom Female X Finance

Who run the world?! Nou, als het om de wolkenkrabbers op de Zuidas gaat, is het antwoord nog niet ‘girls’. Helaas, maar waar, de krijtstreeppakken worden in die contreien voornamelijk gedragen door de man. En dat kan anders. Nee, dat moet anders! Daarom is Mélanie Bosboom samen met Léonie Kennepohl het platform Female x Finance begonnen, hét platform dat vrouwen helpt om in de financiële wereld te komen en te blijven! Daar willen we meer over weten, dus allemaal to the left voor het interview met KnappeKop Lotte

Mélanie! Welkom! Wie ben jij?
Hi Lotte, ik ben 24 jaar oud en ik ben opgegroeid in Amstelveen. Na het afronden van mijn middelbare school wilde ik snel de stad in, ik ben toen verhuisd naar Amsterdam waar ik aan de UvA mijn bachelor Economie en Bedrijfskunde met de richting Economie en Financiering heb gedaan. Ik vond al snel finance erg interessant en heb daarna een master Financial Economics aan de Erasmus Universiteit afgerond. Tijdens het studeren heb ik altijd veel ernaast gedaan: een semester in Amerika, een bestuursjaar, commissies en twee stages in corporate finance/M&A en private equity. Ik heb het altijd leuk gevonden om druk bezig te zijn, steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan en veel verschillende mensen te leren kennen! 

Kijkend naar je Linkedin, Mélanie is all about the numbers! Waar komt de finance passie vandaan?
Ik vond wiskunde altijd erg leuk en ik was goed met cijfers. Tijdens mijn studie en stages  merkte ik dat ik de strategische kant van finance erg leuk vind. Ik wilde niet abstract sommetjes oplossen maar snappen wat ik doe, wat de reden erachter is en wat je te weten wilt komen. Dat vind ik het leuke aan finance en heb ik tijdens mijn stages nog meer in de praktijk kunnen ervaren. 

Wat heb je echt geleerd tijdens je stages?
Tijdens mijn finance studie moest ik wel eens aan de hand van een formule berekenen wat een bedrijf waard is. In de praktijk heb ik geleerd dat er niet één juist antwoord is op deze vraag. Het hangt van zoveel aspecten af en gaat er vooral om aan welke kant jij van de tafel zit en welke bedrijf of sectorkenmerken jij belangrijk vindt in de waardering. Dat er niet één juist antwoord is, maakt het juist erg interessant.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Female x Finance te starten?
Léonie en ik hebben samen gestudeerd en er zaten redelijk wat andere vrouwen op onze studies. Tijdens mijn stages en alle bedrijfsevents die wij hebben bezocht viel het ons op dat er nog erg weinig vrouwen doorstromen naar de financiële sector. Veel meiden zijn wel geïnteresseerd in finance, en bedrijven en banken zijn ook op zoek naar vrouwen, maar toch zijn er weinig die deze kant op gaan. En dat is ook niet gek. De financiële sector staat er nog steeds om bekend dat het overheerst wordt door mannen in pak. Het is dan logisch dat vrouwen een andere kant opgaan, een sector waar zij vrouwen zien waar zij zichzelf mee kunnen identificeren.

Léonie en ik zaten samen op een vrijdagmiddag aan de keukentafel toen wij het hier over hadden en vonden allebei dat er een platform moest komen waar vrouwen worden geïnspireerd, gestimuleerd en begeleidt om wél gewoon de financiële sector op te gaan. We besloten die dag om dit gewoon te doen. De naam wisten we meteen al en dezelfde dag kocht ik het domeinnaam Female x Finance. 2 weken later gingen we live.

Wat goed! Hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
We zijn net begonnen en doen nu nog vrijwel alles samen of in overleg. Samen brainstormen we veel hoe het platform eruit moet komen te zien, werken we nieuwe ideeën uit en benaderen we veel mensen in ons eigen netwerk of via LinkedIn. Daarnaast houdt Léonie zich meer bezig met de digital content design en ik meer met de inhoudelijke content.

Waar kunnen (vrouwelijke) studenten zich nu al mee bezig houden om het later te maken in de financiële wereld?
Haal goede cijfers en zorg dat je relevante stages, bijbaantjes of een bestuursjaar/commissie naast je studie doet. Daarnaast is het belangrijk om je al vroeg bezig te houden met netwerken. Ga naar verschillende bedrijfsevents en praat met meerdere mensen. Ga op zoek in je eigen omgeving of benader mensen op LinkedIn of ze een keertje willen bellen of een koffietje willen doen. Zo leer je steeds meer mensen kennen in verschillende sectoren die jou later weer kunnen helpen als je een stage of een baan zoekt. Dit is ook wat we met Female x Finance willen bieden: vrouwen met dezelfde interesses en ambities in contact brengen met elkaar, verhalen delen en elkaar tips geven. 

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik heb tijdens mijn stages al ontzettend veel geleerd en ik geloof dat als je de kans hebt om bij een bedrijf te beginnen waar je veel kan leren, dit een hele mooie stap is. Daarnaast geloof ik ook dat als je jong bent, je op avontuur moet gaan en je risico’s moet durven te nemen. Als je een goed idee hebt en je wilt ondernemen, zou ik dit zeker doen, maar beginnen op een mooie functie is ook een goede start.

Wat voor leuks staat er op de agenda?
Er staan al heel veel interessante online events op de planning. We hebben komende maand een salaris onderhandeling training, story telling van vrouwen in topposities bij private equity en venture capital kantoren en er komt een trading week waar we ook leuke events voor aan het plannen zijn. 

#dreambig welke celebrity zou je heel graag op een Female x Finance event zien?
Ik zou graag voor Female x Finance een event doen met Sheryl Sandberg. Zij is COO bij Facebook en heeft daarvoor geholpen Google groot te brengen. Ik vind haar inspirerend omdat zij zelf risico’s heeft durven te nemen door bij een startup te beginnen (de toen nog startup Google en daarna Facebook) en dat groot heeft weten te brengen. In haar boek ‘’Lean In’’ vertelt zij heel mooi hoe zij als vrouw, met vallen en opstaan, haar carrière bewandeld. 

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Mélanie?
Toen ik voor een half jaar in Amerika studeerde, wilde ik het echte Amerikaanse studentenleven mee maken. Ik had mij ingeschreven voor de cheerleader try outs, zonder enige ervaring. Wonderbaarlijk had ik de laatste ronde gehaald maar mocht ik uiteindelijk niet door omdat ik de split niet kon haha!

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.