Maxime is een Smeerkees!

Maxime Kool SmeerkeesBakken en braden! Gaan we het nu hebben over hippe vegan kookkunsten? Nee, bakken en braden gaat dit keer over lekker veilig zonnen. Op het terras! Want ja hét mag weer! Nog leuker is dat Maxime Kool al een tijdje rondliep met haar SMEERKEES start-up idee: hygiënische persoonsverpakkingen zonnebrand voor de horeca! Lief, leuk en innovatief waar wij wel meer over willen weten. Jij ook? Mooi, let’s go! KnappeKop Sybren ZonneBrands op de koffie bij Max! 

Maxime! Dat ben jij! Wie ben jij?
Ik ben Maxime, nét 25, geboren in Den Bosch en opgegroeid in een klein boerengat daar in de buurt, genaamd Liempde. Mijn jeugd bestond dus voornamelijk uit boomhutten bouwen en slootje springen. Ik heb fiscale economie gestudeerd in Maastricht, maar vooral veel tijd doorgebracht bij Studentenvereniging Circumflex. Daarna heb ik vier maanden gereisd in Zuid-Amerika en toen ben ik voor mijn Master Fiscaal recht naar Amsterdam gegaan. Hier woon ik nu drie jaar en ik vind het heerlijk. Naast dat ik in m’n vrije tijd graag op terrasjes hang, ben ik ook vaak op het strand te vinden om te kiten!

Hoe ben jij terecht gekomen in het diepste zuiden voor je studie?
Tja hoe beland je daar… De intercity in en de laatste halte pas uitstappen. Ik wilde eigenlijk naar Amsterdam, maar dat vond m’n vader, beschermend als hij is, te gevaarlijk. Uitstapjes naar Maastricht, waarbij de gids moest vertellen waar de leuke kroegen zaten, en “snipperdagen” op de middelbare school, zodat ik kon gaan stappen met vriendinnetjes die al in Maastricht zaten, hebben mij overtuigd om daar te gaan studeren. Uiteindelijk helemaal prima, want ik heb vanaf dag één echt een toptijd gehad daar.

Wist je trouwens dat in Maastricht de zon veel meer schijnt dan hier in Amsterdam?!

Nee! Weer wat geleerd! Had je met de (zon)kennis van nu nog steeds voor deze studie gekozen hebben?
Zeker niet. Ik wilde eigenlijk international business gaan studeren, maar werd uitgeloot. Toen ben ik fiscale economie gaan doen, omdat dan gemakkelijk zou kunnen overstappen. Maar dat liep even anders ;). Uiteindelijk ging het me ook wel goed af en zowel de economische als juridische basis is altijd handig, dus toen heb ik het maar afgemaakt. Als ik nu opnieuw zou mogen kiezen, zou ik denk ik voor iets in de trant van Entrepreneurship/ Business Innovation/ Business Development gaan studeren! 

Hoe ben jij op SMEERKEES gekomen?
Vorig jaar lente zaten we met een groep vrienden, een tikkeltje brak te lunchen op het terras. Op een gegeven moment besloten we dat we toch wel weer klaar waren voor een biertje. We zaten lekker en het ene na het andere dienblad kwam onze kant op. Totdat een paar van ons begonnen te verbranden.. Niemand had zonnebrandcrème bij zich.. Toen zijn we naar huis gegaan. Zonde natuurlijk, zo’n abrupt einde van een lekkere terrassessie. 

Op dat moment hadden we het over hóé chill het zou zijn als we nu gewoon even een zonnebrandje zouden kunnen bestellen. Tadaaaa, op deze prachtige brakke lentedag in 2019 is het idee voor SMEERKEES ontstaan: kleine verpakking zonnebrandcrème die jij vanaf de menukaart kan bestellen als je op het terras (of een event) zit te verbranden. Of ja, eigenlijk voordat je begint te verbranden. Het zakje lijkt klein, maar de inhoud is meer dan voldoende voor hoofd, hals, schouders, armen en onderbenen, opdat jij lekker van de zon (en je bier) kan blijven genieten! 

Onderzoek = King. Een probleem oplossen = Queen. Tot welke insights kwam jij in de SMEERKEES onderzoeksfase?
De onderzoeksfase, die loopt eigenlijk continue door, want je kan continue feedback ophalen en dat is super nuttig. Het belangrijkste inzicht voor mij is dat het bedrag wat een eindgebruiker (de consument op het terras/festival) bereid is om te betalen, niet per sé ook het bedrag is wat de horecaondernemer ervoor wil vragen. Ik kwam erachter dat die qua prijs lager willen zitten, om het meer als een serviceproduct aan te bieden.

Ook is het testen mega handig, omdat je het product op die manier meteen bij mensen onder de aandacht brengt, en misschien zijn dit wel je eerste klanten!

Van verschillende vrienden die zich in hun vrije tijd, net zoals half Amsterdam, nog wel eens op de wielrenfiets bevinden kreeg ik de tip dat het daar ook ideaal voor zou zijn. Vaak lange tochten, volle bak in de zon en deze kleine, lichte verpakking past precies in je achterzakje. Vandaar dat ik nu ook ‘wielerpacks’ wil gaan aanbieden aan particulieren via instagram.

Kan je iets vertellen over de zonnebrand? Voor alle huidtypes?
De kleine zakjes zijn méér dan voldoende voor hoofd-en halsgebied, schouders, armen en onderbenen (zelfs als je heeel breed bent). De zonnebrand is SPF30 en de natuurlijke ingrediënten komen van biologische boeren in Italië. De pure oliën in de zonnebrandcrème hebben een hydraterende en anti-huidverouderende werking, zodat we jong en knap blijven ;)!  Uiteraard is de zonnebrandcrème getest (niet op dieren), voldoet het aan Europese standaarden en het is glutenvrij.

Wij kennen je idee al van onze Summerschool 2019. Het heeft een tijdje geduurd tot de live-gang.. Why?!
In het begin wilde ik het eigenlijk samen gaan doen met mijn vriend, hij was er tenslotte mede-bedenker van het idee en heeft ergens ook nog de ambitie om te gaan ondernemen. Echter kwamen we er al snel achter dat wij het beter bij een liefdesrelatie konden houden in plaats van een zakelijke, haha. Aangezien ik veel affiniteit heb met het product, stemde hij er mee in dat ik het verder ging brengen. 

Toen werd het zoeken naar een geschikte en betrouwbare leverancier. Als je cosmetica verkoopt, moet je aan allerlei wetgeving voldoen en moet je product betrouwbaar en getest zijn. Éen van de belangrijkste dingen voor mij was dan ook een betrouwbare partner vinden, die dit kon leveren en daar heb ik de tijd voor genomen. Uiteindelijk ben ik met een Italiaanse partij in zee gegaan, die hun ingrediënten halen bij biologische boerderijen.

COVID-19 heeft doelstellingen voor dit seizoen veranderd? Zeker nu er geen festivals zijn?
Ja, door de 1,5m regel kunnen er natuurlijk minder mensen op een terras, al zie ik ook veel creatieve oplossingen bij horecazaken om hun terrassen uit te breiden. 

Een groter afzetverlies voor mij is inderdaad dat festivals en andere evenementen niet doorgaan. Maar Corona heeft wel voor een extra selling point gezorgd: gedeelde zonnebrandflessen op het terras zijn niet bepaald hygiënisch en dit is een mooi coronaproof alternatief.

De vraag die we altijd stellen (en jij als geen ander kan beantwoorden) zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Heel cliché misschien, maar je voelt zelf wel of je er klaar voor bent om zelf aan de slag te gaan of niet. Als je een goed idee hebt waar je in gelooft, zou ik zeggen: gewoon gaan!

#dreambig : Waar staat SMEERKEES over 5 jaar?
Ik hoop dat ‘Smeerkeesje bestellen’ gewoon een begrip wordt! 

Door met SMEERKEES zonnebrandcrème toegankelijk te maken op terrassen, festivals en andere events, maar bijvoorbeeld ook sportclubs en pretparken, hoop ik in de komende 5 jaar het bewustzijn van het belang van zonnebrandcrème smeren te vergroten. Zo wil ik bijdragen aan het terugdringen van het aantal zonverbrandingen. En dan niet alleen in Nederland! 😉

Ook lijkt het me gaaf om een aantal samenwerkingen aan te zijn gegaan met toffe partijen! 

#dreambigger Welke (micro)celebrity zou het ideale uithangbord zijn voor SMEERKEES?
Geraldine Kemper! Ik vind dat gewoon een ontzettend stoer, eerlijk en vrolijk wijffie! Ze doet vette dingen en heeft ballen. Ze is gek op Amsterdam, waar voor Smeerkees nu de focus op ligt, en ik vind haar ook wel het type dat bewust omgaat met zonnen. 

Tot slot, dit weet nog niemand over Maxime?
Ik heb vroeger toen ik 7 jaar was en altijd Klokhuis en Zigzag keek, Yvon Japsers geïnterviewd, omdat ik net zo wilde worden als zij… 

Achja, mensen kunnen veranderen zullen we maar zeggen 😉 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.