Maak je fouten, maak ze snel en veel, leer ervan en ga weer door!

Goede zorg voor je oma, opa of wellicht je ouders is natuurlijk super belangrijk. Tegelijkertijd is de rol van mantelzorger alles behalve makkelijk. En met de huidige bezuinigingen in de zorg, komt deze rol misschien wel dichterbij dan je denkt.. Daarom is het maar goed dat er initiatieven zijn die zorg voor ouderen ondersteunen. Zo’n initiatief is HelperApp, een app die zorgt dat ouderen op een simpele manier kunnen laten weten of zij hulp nodig hebben. Hier wilden wij uiteraard meer over weten en daarom vroeg KnappeKop Roos alles over HelperApp en/aan Maruschka!

Help! Wie is Maruschka? 
Ik ben Maruschka Hendrikx, 48 jaar, en ik ben al mijn hele leven zelfstandig ondernemer. Eerst als fotograaf, later in de thuiszorg en nu ben ik samen met mijn man eigenaar van weMaron. Wij bouwen slimme apps die je helpen in je dagelijks leven.

Ik heb 1 jaar gymnasium gevolgd. Het was de tijd van de anti-kernenergiebeweging en de kraakscene, en dat vond ik veel interessanter dan de lessen Latijn en wiskunde. Ik redeneerde dat als ik die kennis nodig had ik het op dat moment wel zou leren. En zo doe ik dat nu nog steeds.

Je bent al een lange tijd werkzaam in de thuiszorgsector. Wat heeft je tot die keuze gemotiveerd?
Ik had al jaren veel in de zorg gefotografeerd en dus had ik veel contacten in die hoek. Ik vind het heel waardevol om mensen te kunnen ondersteunen, te kunnen helpen en hun leven fijner te maken. Het willen helpen van mensen, hun verhalen willen vertellen zit me in het bloed. Thuiszorg was voor mij dus een hele logische keuze.

Voordat je bent gaan werken in de thuiszorg, was je in eerste instantie fotografe! Kan je daar iets over vertellen?
Ik heb inderdaad meer dan 20 jaar gewerkt als freelance fotograaf. Veel in het buitenland, voor bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen, de UNHCR en het Internationale Rode Kruis. Altijd in gebieden waar het net geen oorlog (meer) was maar waar mensen nog veel hulp nodig hadden. De vergeten verhalen zeg maar. In Nederland maakte ik ook van deze reportages, over ouderenzorg, gehandicaptenzorg en verslavingen. Met mijn reportage over een heroïnehoertje heb ik zelfs de eerste prijs gewonnen van de Zilveren Camera!

Terug naar de thuiszorg: hoe is HelperApp tot stand gekomen?
Ik kwam bij mijn werk in de thuiszorg steeds meer dingen tegen waarvan ik écht dacht dat het anders moest, en anders kon. Om maar een voorbeeld te noemen, het gebruik van sleutelkastjes. Een sleutelkastje is een klein soort van kluisje wat bij de voordeur hangt waarin een sleutel zit van die woning. Daarmee kan de thuiszorg de deur openen en hoeft de bewoner niet zelf naar de deur te komen. Maar het grote nadeel is dat iedere inbreker ook meteen ziet dat daar iemand woont die niet goed ter been is. Een uitnodiging om de boel leeg te halen dus. Hiervoor hebben we een app ontwikkeld waarmee je een elektrisch voordeurslot kan aansturen, waar niemand van de buitenkant iets van ziet.

Bij de mensen voor wie ik zorgde speelde nog een andere grote angst: wat als ik val, hoe lang duurt het dan voordat ik gevonden wordt? Want iedereen kent de verhalen wel, Papa is van de trap gevallen en is pas dagen later gevonden. Mama glijdt uit in de badkamer en ligt uren op de koude vloer. Natuurlijk bestaan er al allerlei soorten alarmknoppen, maar die moet je dan wel bij je hebben. En je moet nog op een knop kúnnen drukken, dat lukt ook niet altijd nadat je gevallen bent. En zoals mijn moeder van 74 zegt: ik ga toch niet voor schut lopen met zo’n alarmknop om m’n nek.

Daarom hebben we HelperApp ontwikkeld. HelperApp werkt namelijk precies andersom. De gebruiker krijgt drie keer per dag een sms of een appje en hoeft alleen op OK te drukken. En dan gebeurt er verder niks. Maar reageert de gebruiker nou niet, ook niet op controleberichten, dan sturen wij die melding door naar de vrienden die je vooraf hebt opgegeven. Zij komen dan even bij je kijken en zo zorgen we ervoor dat je altijd snel gevonden wordt als er iets mis gaat.

Waren er obstakels/uitdagingen die overwonnen moesten worden om HelperApp te realiseren? 
Haha, teveel om op te noemen! Maar dat is ook één van onze motto’s: maak je fouten, maak ze snel en veel, leer ervan en ga weer door 😉
Nou, technisch gezien hadden mijn jongens veel uitdagingen, ik ben dan ook heel erg trots op onze programmeurs! We wilden namelijk een app bouwen die van één tot een miljoen gebruikers schaalbaar is, dat is al een dingetje. En we wilden een app bouwen die later nog veel meer functionaliteiten kan krijgen en daarvoor moet de basis solide zijn. Daarom hebben we eerst ‘Bob de Bot’ ontwikkeld, onze chatbot die geautomatiseerde gesprekken aangaat met de gebruikers. Bob legt het gebruik van HelperApp uit in de app zelf en stuurt de berichten door. In het hele ontwikkelproces loop je iedere keer weer tegen dingen aan die toch net anders moeten dan je bedacht hebt en dat blijft een uitdaging.

Ik kan me voorstellen dat je in je jarenlange ervaring in de thuiszorg heel wat hebt gezien en meegemaakt. Waar liggen naar jouw idee kansen voor verbetering in de thuiszorg?
Ik denk dat technologie de komende jaren heel veel gaat bijdragen in de thuiszorg. Er zijn al zoveel prachtige initiatieven aan het ontstaan! De grote kunst zal zijn om het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen. Veel kan gedaan of overgenomen worden door slimme huizen en apparaten, maar menselijk contact blijft toch het allerbelangrijkst. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland en hiervan voelt 1 miljoen zich eenzaam. Dit aantal zal alleen maar groeien en daar moet wat aan gedaan worden. Zo zijn we nu HelperApp aan het uitbreiden met een slimme chatbot die op basis van de voorkeuren van gebruikers deze kunnen uitnodigen om deel te nemen aan bijvoorbeeld de bridgeclub, of de wandelvereniging. Op die manier willen we ouderen uit hun sociaal isolement halen.

Wat is het mooiste of meest bijzondere wat je tot nu toe hebt meegemaakt met HelperApp?
We zijn nog in de testfase met HelperApp, eind deze maand komt hij in de stores. Maar wat we nu bij de testers al zien is de rust die HelperApp geeft. En niet alleen bij de gebruikers, maar bijvoorbeeld ook bij hun kinderen. Zij geven aan dat ze zich veel minder zorgen maken. Eerst was er toch een onrustig en bezorgd gevoel op de achtergrond en dat is nu weg. Mijn moeder had de tranen in haar ogen toen ze HelperApp kreeg, zo diep zat de angst om niet gevonden te worden. Het is geweldig dat HelperApp dit voor mensen kan doen.

Hoe zie je de toekomst van HelperApp?
Ik heb nog zo’n verlanglijst voor HelperApp! Zonder dollen, er zijn nog zoveel functionaliteiten die we willen toevoegen. HelperApp zal in de toekomst kunnen praten met alle ‘slimme’ apparaten om je heen, zal je helpen herinneren aan je medicijnen, gekoppeld worden aan je agenda, je uitnodigen om te komen kaarten in het buurthuis en natuurlijk altijd je vrienden blijven waarschuwen als er iets mis gaat.

Tot slot, een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Haha, dat vraag je aan de verkeerde. Ik kan mezelf gewoon niet voorstellen hoe het voelt om ‘veilig’ in loondienst te zijn. Wat ik wel zeker weet is dat je meer dan de helft van je wakkere leven aan het werken bent. Je kunt dan maar beter iets doen waar je passie voor voelt en waar je blij van wordt. In mijn geval is dat precies de reden waarom ik ondernemer ben. Zo heb ik maximaal invloed op de footprint die ik achterlaat!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.