Let’s go Underground Like(wise) Sharon!

Sharon ZaalBen je met of zonder toeval op het profiel van Sharon Zaal gekomen, pak er dan maar wat (healthy) snacks bij. Want OMGees wat is zij lekker bezig! Na een carrière in de media is zij de oprichter van Underground Gym en heeft ze een wel heel cool sportmerk, Likewise Label, opgezet. Of je nu wel of niet je goede voornemens hebt gehaald, lees snel verder met KnappeKop Syb, (eindelijk) in de sportschool!

Hi Sharon, who is you?
Jeetje, dit soort vragen blijven lastig. Ik ben 36, heb rechten gestudeerd en ben wonende in Amsterdam en heb samen met twee vriendinnen een gym genaamd Underground en daarnaast ben ik het duurzame sportkledingmerk Likewise Label gestart. Als ik mezelf moet omschrijven dan zou ik zeggen: vrolijk, sociaal, sportief, ambitieus en een doorpakker.

Rechten is het woord van jouw studies. Zou je dit, met de kennis van nu, nog steeds hebben gestudeerd?
Nee, zeker niet. Van jongs af aan wilde ik altijd kinderrechter worden, echt al vanaf mijn 10e. Tijdens mijn studie werd dit al snel advocaat (rechters moeten objectief blijven en dat leek mij onmogelijk), maar na een stage in de advocatuur was ook dit van de baan, niks voor mij dus. Als advocaat moet je regelmatig dubbele uren draaien en ik ben niet vies van hard werken, maar dan moet je hetgeen je doet wel echt leuk vinden.

Ik heb hier natuurlijk al vaak over nagedacht en het gekke is, dat ik ook niet zou weten wat ik dan wel had willen studeren. Iets met sport en marketing denk ik… maar de Hotelschool lijkt mij achteraf ook wel tof.

Je carrière zien we starten in de media! Van IDTV tot aan Talpa en van RTL tot aan Lowlands. Hoe is dit zo gelopen?
Ik heb rechten gestudeerd en een master Mediarecht gedaan aan de UVA. Sport speelt van jongs af aan een grote rol in mijn leven. Zo turnde ik veel en heb ik op hoog niveau getennist. Er ging tot mijn 25e geen dag voorbij dat ik niet (meerdere keren per dag) sportte en ook mijn weekenden en vakanties draaiden daarom. Heerlijk! Mijn studie deed ik er gevoelsmatig echt naast en werken deed ik om deze sporten te kunnen beoefenen en betalen.

Mijn eerste baantje had ik toen ik 13 was, ik was de jongste werkneemster in dienst bij de Albert Heijn, op de broodafdeling en verdiende 3,96 (in guldens). Vele baantjes volgden, altijd met veel plezier en soms had ik er 3 naast elkaar. Vooral horeca vond ik erg leuk, lekker rennen en vliegen. Voor ik afstudeerde had ik al een vaste baan bij IDTV als jurist en mijn scriptie deed ik er (wederom) naast. Na een aantal jaar merkte ik dat ik dit echt te saai vond en daarom ging ik bij hetzelfde bedrijf productie doen van TV-programma’s. Veel meer mijn ding! Lekker actief bezig zijn, dingen regelen en brandjes blussen.

Vanaf dit punt ging het heel veel kanten op, maar altijd in de media en altijd in een bepaald opzicht dingen regelen. Theater, film en televisie zijn ook zeker een passie (zo heb ik veel theater gespeeld en ook jaren een acteeropleiding gedaan, puur voor de lol) en daarom was het niet gek dat er een baan als artiestenmanager op mijn pad kwam, een onvergetelijke tijd! Hierna volgden banen als redacteur voor TV-programma’s, PR bij RTL en projectmanager bij een online marketingbureau. Allemaal met als raakvlak media en dingen regelen.

Sport is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel in mijn leven en de laatste jaren doe ik veel aan crossfit en kickboxen. Daarnaast ben ik ook verslaggever voor een internationaal Crossfit toernooi geweest, leuke ervaring. Als ik een paar dagen niet sport word ik simpelweg onrustig, omdat ik mijn energie dan niet kwijt kan. Ook slaap ik dan minder goed, ik heb het gewoon nodig denk ik! En nee, ik heb geen ADHD en kan ook prima de hele dag Netflixen. 😉

In 2018 ging het roer (weer) drastisch om en heb jij Underground geopend!
Toen ik jaren geleden voor het eerst in New York was, werd ik op slag verliefd op deze stad. Wat een energie, wat een leven! Ook voor werk kwam ik er vaak en het viel ons altijd op dat de sportvibe daar heel anders is dan hier in Amsterdam. ‘Waarom halen we deze niet naar Amsterdam’ zeiden ik en twee vriendinnen (Laura Sleurink en Emilie Tabor, droom business partners) tegen elkaar. En zo geschiedde, we hebben eigenlijk nooit meer achterom gekeken. Ik heb mijn baan opgezegd en ben er vol voor gegaan. En nog steeds. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, integendeel, iedere dag als ik naar Underground fiets denk ik: yes, zin in!

Wat waren de obstakels bij het openen van Underground (van idee tot aan realisatie)? En op zo’n prime A locatie @ Kerkstraat!!
We zijn begonnen met heel veel research. Ik vind sowieso niks leuker dan toffe gyms ontdekken en uitproberen in het buitenland en dit doe ik dan ook al jaren. In mijn sightseeing lijstje staan hoe dan ook altijd een paar gyms als ik voor werk of privé naar het buitenland ga en destijds ging. Daarna valt of staat alles met het vinden van een geschikte locatie. En dat is niet makkelijk in Amsterdam, maar het lukte ons, door er echt bovenop te zitten. We kregen op 1 oktober de sleutel en mijn twee vriendinnen/businesspartners wilden kosten wat kost 1 januari open. ‘Jullie zijn gek,!’ zei ik, ‘dat lukt nooit!’. Maar ze hielden vol en ik ging overstag. Het was een race tegen de klok, maar 30 december 2018 (!) was de opening.

Wat is jouw kijk op startup (trends) als OneFit en Classpass?
Ik vind het een mooie ontwikkeling. Mensen in grote steden hebben zoveel keus tegenwoordig en daarom ontstaat een sterkte behoefte naar variatie, vrijheid en gemak. Aanbieders als Classpass en Onefit spelen daar perfect op in.

Like! let’s go Wise! Voor wie nog geen idee heeft, wat is het Label?
Likewise Label is het eerste sustainable sportkledingmerk van Nederland. Naast duurzaam zijn alle items dubbelzijdig draagbaar en dus kun je alle items altijd op twee manieren dragen. De stoffen zijn super zacht, de leggings high waisted en de tops bieden goede ondersteuning. Perfect voor sporten, maar ook heerlijk voor een avondje op de bank. LikeWise start met een capsule-collectie om overschotten en verspilling te voorkomen. Pas wanneer een groot deel van de collectie is verkocht, wordt er opnieuw besteld en geproduceerd.

De kleding wordt geproduceerd in een zeer kleinschalige fabriek in Litouwen. Hier werken een twintigtal dames die op een eerlijke manier betaald worden en zelfs 20% meer verdienen dan de EU-standaard. De stof wordt duurzaam geproduceerd in Italië, de producent is OEKO-tex 100 gecertificeerd, energie-neutraal door gebruik van zonnepanelen en doet tevens aan waterrecycling. Daarnaast maken zij aanspraak op de ‘Zero Discharge Aim’, wat inhoudt dat ze geen schadelijke chemicaliën uitstoten tijdens het productieproces. Tot slot wordt de vrijgekomen CO2-uitstoot gecompenseerd via Trees For All. Deze organisatie plant de hoeveelheid bomen die nodig is om de Co2-uitstoot te compenseren.

Wat cool! Hoe ben je op dit idee gekomen? 
Ik ben hier 3 jaar geleden op gekomen doordat ik zelf altijd op zoek was naar duurzame sportkleding die ook nog eens betaalbaar is, lekker zit en geen drukke prints bevat. Dit was moeilijk te vinden. Ik had het hier toevallig over met een goede vriendin, Nadia Remmerswaal en zij was gelijk geïnteresseerd en zei, ‘zullen we dit samen gaan ontwikkelen’? Toevallig was zij ook designer en afgestudeerd op duurzaamheid op de TU in Delft, de perfecte combi dus!

Wat is het LikeWise plan voor volgend aankomend jaar?
We beginnen klein. Dat is bewust, om verspilling te voorkomen en rustig te onderzoeken hoe mensen reageren op onze eerste collectie. In november hadden we een lancering in Den Haag en Amsterdam en dit ging zo goed!

We zijn zojuist (feb 2020) een samenwerking aangegaan met Verse. Zij hebben twee winkels in Amsterdam (de Pijp en Jordaan) en verkopen alleen maar duurzame kledingmerken. Echt een aanrader en zo goed dat ze er zijn! Hier passen wij helemaal tussen. In de tussentijd zijn we continu op zoek naar manieren om ons merk nog meer te verduurzamen, het kan altijd beter.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Eerst werkervaring opdoen. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je kracht ligt. Je denkt dat je dit na je studie al weet, maar gaandeweg verandert dit echt nog. Als je vervolgens de keuze hebt gemaakt, werk het dan echt goed uit en wees bereid om er volle bak voor te gaan. Dat wil zeggen, veel uren maken en bereid zijn om ook de minder leuke klussen op te pakken. Wij deden in het begin echt alles zelf (tot wc ontstoppen aan toe), 7 dagen per week en zo hoort het ook vind ik. Pas dan kun je langzaamaan dingen uit handen geven, doordat je zelf precies weet hoe je bedrijf in elkaar zit. Dat kun je denk ik alleen als je echt zeker weet dat je dit wilt. Verder niet teveel denken aan wat er allemaal mis kan gaan, daar heb je niet zoveel aan, maar wel realistisch proberen te blijven. Tot slot: als je de kans krijgt doe het, het is zo ontzettend leuk en er is geen baan die mij zoveel voldoening en plezier heeft gegeven als het hebben van een eigen bedrijf.

Met zoveel pannen op het vuur, hoe is de work/life balance van Sharon?
Het eerste jaar Underground zit er nu op en ik kan wel zeggen dat we keihard gewerkt hebben. Mijn leven draaide om Underground, maar dat is oke en hoort erbij. Ik heb tegenwoordig gewoon weekend en we hebben zojuist een bedrijfsleider aangenomen. Op die manier probeer ik de uren een beetje binnen de perken te houden en dat gaat steeds beter, stapje voor stapje. Gelukkig sporten veel van mijn vrienden regelmatig bij Underground 😉

Tot slot, voor handtekeningen, sporten, maar natuurlijk voor het zien, voelen, passen (en kopen) van LikeWise, waar kunnen we jou vinden?!
Likewiselabel.com, de Verse Stores (Prinsengracht en Gerard Doustraat) en op Underground!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.