JOOST IS EEN KONING!

JoostWat is Joost van Agtmaal een koning! Zo. Hoppa, met deur en kozijn in huis vallen. Wat stond hij afgelopen zomer dapper in de finale tijdens ons pitchevent met zijn My Own Identity Dinner concept! Hoewel hij niet won, heeft Joost wel onze harten veroverd. Ben je al nieuwsgierig? Hopelijk wel! Maar goed dat we Joost het Hawaii-hemd van zijn lijf mogen vragen in dit interview extraordinaire! Licht, camera..

Actie! Wie is Joost?
‘Je bent toch een echte fixer, jij kan dat!’ zeggen mensen vaak wanneer ik weer een idee heb om iets te organiseren. Mijn naam is Joost, ik ben 22 jaar oud en heb net mijn studie eventproducer afgerond aan het ROC van Amsterdam. Mijn hart gaat sneller kloppen van het bedenken, ontwikkelen en produceren van diverse events en concepten.

Kijken wij naar jouw (na al!) rijke CV, dan is events het toverwoord? 
De liefde voor events is ontstaan toen ik zag dat het werkte om samen met leeftijdsgenoten samen te werken aan toffe projecten. Ik ontdekte dat het mij lukte om door enthousiasme andere mee te krijgen in mijn ideeën. Ook zie ik in events de kracht om grote groepen met elkaar te verbinden en je eigen verhaal te kunnen vertellen.

Werd ondernemerschap op het ROC gestimuleerd?
Zeker, maar je moet er wel zelf achteraan gaan. Ze bieden diverse programma’s en workshops aan waaraan je kunt deelnemen. Maar het kan natuurlijk altijd meer. Ik zou het bijvoorbeeld echt leuk hebben gevonden om tijdens mijn opleiding te hebben samengewerkt met grote namen binnen de event industrie.

Hoe ben op het idee van MOID gekomen?
Naar mijn idee is er veel afstand tussen verschillende ‘groepen’ mensen (jongeren) in Nederland. Deze afstand leidt tot onbegrip. Daarnaast vind ik het een gek idee dat je zomaar in het ene of het andere groepje zou vallen. Wie bepaalt dat? Wat als je dat niet wilt? Ik merk dat ik zelf ook steeds een in hokje wordt gestopt (namelijk gay), en ik wil eruit. Ik ben meer dan mijn geaardheid en dat geldt ook voor anderen! We zijn meer dan de vluchteling, de alternatieveling, de homo, de kakker, de buitenlander, de Hollander.

Ieder is uniek en als we daar meer naar zouden kijken en daar meer aandacht aan zouden besteden, zou er meer begrip en daardoor meer tolerantie ontstaan. Met het diner wil ik anderen (en mijzelf) in contact laten komen met jongeren uit andere culturen en met andere achtergronden en talenten om zo nieuwe contacten te leggen. Dat is naar mijn idee een goede stap richting een fijner, veiliger, liever, begripvol en tolerant Nederland. Door het organiseren van dit diner wil ik een inspiratiebron zijn voor andere jongeren dat ik mijn talent gebruik om persoonlijke en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Wat is het concept en hoe zorgt dit voor meer acceptatie van verschillende identiteiten?
Ik wil voor een groep jongeren een diner organiseren: My Own Identity Dinner! Dit is niet zomaar een diner, maar het is een podium jongeren waar we verder kijken dan ‘de groep’ of ‘het hokje’ waar je in geplaatst bent, maar waar we samen ieder eigen identiteit vieren. Tijdens het MOID zal een bont gezelschap van jongeren samenkomen om elkaar te leren kennen, zichzelf te kunnen uiten en samen te genieten van een heerlijke maaltijd. Het leuke aan het diner is dat alles wat je om je heen ziet gebaseerd is op een identiteit van iemand die aan tafel zit. Dit kan zich uiten in een optreden, kunstwerk of iets anders! Iedereen aan tafel is anders; andere gewoontes, geaardheid, sekse, religie of culturele achtergrond. Aan onze tafels spelen deze verschillen geen rol: iedereen krijgt de ruimte om zijn eigen identiteit te uiten en heel erg zichzelf te zijn. Sommige gasten zullen muziek maken, anderen zullen weer op een eigen manier hun identiteit met de rest vieren! Zo willen we laten zien dat je meer bent dan het hokje waar je in geplaatst bent.

Je eerste diners gingen om meer acceptatie van LGTB community. Wat waren de successen en lessen van deze eerste events?
Ja dat was heel nice. Zo is het ook begonnen! Maar nu komen langzaam andere communities om de hoek kijken. Nu kunnen we dus echt beginnen om het gesprek met elkaar aan gaan en te kijken hoe van elkaar kunnen leren. Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te zetten die elkaar nog niet echt kennen. Ik ben erachter gekomen dat ‘eten’ en de onderwerpen die we bespreken samen mooie verbindende factoren zijn!

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Als je weet wat je wilt waarin en waarmee je wil ondernemen? Waarom wachten? Ga ervoor! 🙂 Het belangrijke is wel dat je doet waarin je gelooft en wat bij je past 🙂

Cliché en oké, waar sta jij en MOID over 5 jaar?
My Own Identity Dinner Tour, My Own Identity Restaurant? My Own Identity Dinner Show? Hierboven een samenvatting van de ideeën die ik nog heb!

Over vijf jaar ben ik bezig om, in samenwerking met een aantal toffe partijen, mijn conceptuele ideeën voor nieuwe diners en shows om te zetten in grootschalige producties. Hierdoor heb ik over 5 jaar met MOID een show geproduceerd in een uitverkocht Ziggo Dome en tour ik daarnaast samen met mijn crew van talenten langs festivals en concertzalen door het hele land om nog veel meer toffe producties te realiseren.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.