ISABELLA en haar STORY

Isabella Nieuwenhuijs

Ben jij je schooltijd ook niet al te zelfverzekerd uitgekomen? Dan ben je zeker niet de enige. Nadat Isabella Nieuwenhuijs haar droom om dokter te worden heeft moeten opgeven, leek de grond onder haar voeten weg te zakken. Tóch viel alles op zijn plek toen zij besloot een eigen meubellijn te ontwerpen, ISABELLA’STORY. Lees hier hoe zij haar ware passie gevonden heeft!

Wie is Isabella?
Dat ben ik! 23 jaar, opgegroeid in Haarlem en vierde jaar student Creatief Vakman op het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam. Na 6 jaar HAVO ben ik vertrokken zonder diploma en heb ik besloten om een heroriëntatie cursus te gaan volgen voor drie maanden. Hier kwam mijn creativiteit en zelfvertrouwen weer tot leven en ondervond ik weer hoe fijn het is om met je handen te werken. Zo kwam ik er achter: een praktische school is iets voor mij! Vanuit hier is het balletje snel gaan rollen.

Jij kijkt negatief naar het huidige schoolsysteem?
Ik zag ooit een cartoon over het huidige schoolsysteem. Er stonden een aap, olifant, zebra, tijger en neushoorn onder een boom op een savanne. De aap vraagt aan de anderen: ‘’Wedstrijdje wie er als eerste boven is?’’ De neushoorn en de olifanten hebben veel kwaliteiten, maar kunnen niet snel klimmen! Hierop werden zij afgerekend. Ik ben het hier volledig mee eens. Je kan naar mijn mening niet het gehele systeem toepassen op zoveel verschillende individuen. Ik werd afgerekend op kwaliteiten die ik niet had, waar mijn talent niet lag. Een wereld waarin maar een antwoord het juiste is, past niet meer in een wereld waar zoveel diversiteit in talent ligt.

Een eigen meubellijn was voor jou de volgende stap, tell us more!
Door mijn eeuwige interesse in het menselijk lichaam heb ik een meubellijn kunnen ontwikkelen. Deze lijn heeft laten zien dat mijn werk gezien mag worden. Ik heb mezelf volledig terug gevonden, geen faalangst meer en ben zelfverzekerd en trots geworden. Het einde van mijn studie nadert nu. Wat mij de tijd geeft om te vertellen wie ik ben en wat ik kan. Het was tijd voor de volgende stap. Ik heb zin in deze uitdagingen, ga mijn netwerk verbreden en de focus leggen op het uitstralen van een bepaalde professionaliteit mijn eigen bedrijf ISABELLA’STORY.

ISABELLA’STORY is de naam van mijn bedrijf. Furniture design & more als ondertitel. Het ontwerpen en ontwikkelen van meubels. Tekeningen, schilderijen, fotografie, beeldhouwwerk en wie weet over een jaar nog meer? Ik wil mijn bedrijf niet beperken tot één ambacht. Vandaar dat ik mij zelf de ruimte heb gegeven door het kiezen van een brede ondertitel.

Waarom ISABELLA’STORY?
Mijn ontwerpen komen voort uit een verhaal. Het verhaal is vaak geïnspireerd op een vorm die ik terugkoppel met een gebeurtenis uit mijn leven. Dit kan het verleden zijn of juist de toekomst. Het vertelt je een verhaal. Hoe je dit verhaal interpreteert is aan jou. Ik wil dat je iets voelt en dit ervaart.

Jij bent vaak te vinden in Café Kiebêrt, waar staat Isabella naast haar story?
Na het fijne leven in Haarlem ben ik vertrokken naar Amsterdam. De bruisende stad! Hier woon ik in een fijn appartement in Amsterdam-Zuid. Naast studeren en werken voor ISABELLA’STORY, werk ik part-time in de horeca in Café Kiebêrt, mijn tweede woonkamer. Na bijna vier jaar hier gewerkt te hebben, kan je wel zeggen dat ik onderdeel van het interieur ben geworden. Deze plek is een groot onderdeel van het begin van mijn leventje in Amsterdam geweest. Toch zal het binnenkort tijd worden om deze mooie plek te verlaten voor een bijbaan in mijn eigen branche, om verzekerd te zijn dat er geld binnen komt. Daarnaast wil ik blijven ontwikkelen en stappen maken met ISABELLA’STORY.

Wat is de mooiste ervaring geweest in het starten van een eigen meubellijn?
Het mooiste wat ik heb mogen mee maken was de opening van mijn bedrijf. Het starten van een eigen bedrijf is spannend, maar gelukkig heb ik veel hulp gekregen van mijn toenmalige stagebegeleidster, kunstenares en onderneemster, Isabelle Roskam. Met haar kon ik sparren over de vorm, het marketingplan en andere toebehoren. Ik mocht haar atelier gebruiken voor mijn allereerste expositie. Mijn werk werd hier voor het eerst tentoongesteld aan iedereen. Natuurlijk was ik erg zenuwachtig voor de reacties en de opkomst. Maar, ondanks dat ik dit niet had zien aankomen, was het erg druk! Zelfs heb ik mijn eerste werken verkocht! Met deze succesvolle start, vol positieve reacties en vertrouwen, heb ik kunnen laten zien wie ik ben, wat ik wil vertellen en wat het werk van ISABELLA’STORY inhoudt.

Voor wie is het jouw grootste droom om ooit een meubelstuk te mogen maken?
Het is voor mij niet belangrijk voor wie ik het maak. Het gaat er om dat ik mensen kan raken met mijn verhaal, vertelt door meubels of schilderijen, ongeacht wie de persoon is. Dat is mijn grootste droom!

Je zit nu in het wilde Ibiza, hoe ziet jouw leven er daar uit?
Grappig, het ‘wilde’ Ibiza… Dit kan je gelukkig zelf invullen en zo wild maken als je zelf wilt. Mijn moeder woont hier en ik ken het goed. De bepaalde energie en rust die ik krijg van dit eiland is onverklaarbaar, inspiratievol en prachtig. Tijd om te ervaren hoe het is om te werken in het buitenland voor tien weken. De combinatie tussen stage en werken aan eigen bedrijf is door school goedgekeurd, wat mij de kans geeft om mij hier te ontplooien. Ik ben hier voornamelijk bezig met het uitbreiden van mijn portfolio, aangezien ik na deze opleiding door wil naar de Kunstacademie. Meer leren, ontwikkelen en produceren dus!

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Het opstarten van je eigen onderneming is niet makkelijk. Wanneer je nog studeert kan de combinatie zwaar zijn. Het is daarom belangrijk dat je een helder en concreet plan hebt. Zorg voor fijne mensen om je heen die jou steunen en begrijpen. Ik zie het zelf ook als een leerproces. Alle ervaringen die je opdoet kan niemand meer van jou afnemen.

Last but not least, wat kunnen we in de toekomst verwachten van Isabella?
Ik hoop, nadat ik deze opleiding heb afgerond, door te studeren aan de Kunstacademie. Om mijzelf hier nog meer te ontplooien. Te werken met nieuwe materialen, andere ingangen en betere feedback op mijn werk te krijgen. Ik wil vooruit, maar ik hoef niet vooruit te denken. Ik ben eerst bezig met het nu! De toekomst laat ik de toekomst. 😉

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.