Iris en haar feestjes!

Iris HuijkmanKan je Iris omschrijven met een paar woorden? Nee onmogelijk! Deze bezige technobij is met zoveel leuks bezig dat woorden tekort schieten. En ook al omschrijft zij zichzelf als social media addict, er is nog veel meer achter Iris Huijkman. Naast bloggen en vloggen is zij namelijk bezig om samen met Koen Huijer, Nienke Harsta en Thijs Schalks een wel heel cool en vernieuwend horecaconcept, Supernova, op te zetten. Nieuwsgierig? Ja? Helemaal te gek, want al je vraagtekens zullen na het lezen van deze blog verdwijnen!

Let’s go Iris, who is you?
Mijn naam is dus Iris en ik ben een 21 jarig meisje uit het dorpje Kudelstaart. Aangezien niemand dit dorpje lijkt te kennen, stel ik mezelf meestal voor als inwoner van Aalsmeer, en hopelijk binnenkort Amsterdam. Ik volg namelijk op dit moment een media studie (MIC) aan de Hogeschool van Amsterdam en ben bezig met een minor Ondernemerschap. Naast school werk ik ook nog in de horeca en houd ik mijn eigen blog bij, die voornamelijk over festivals gaat! Ze noemen me namelijk ook wel een festival-freak, omdat ik per jaar meer dan 20 feestjes bezoek (voornamelijk techno). Ik ben altijd een super ambitieus meisje geweest, met veel zelfdiscipline. Stilzitten kan ik niet, omdat ik mijn tijd graag zo nuttig mogelijk besteed. Multitasken red daarom vaak mijn drukke leven, zoals: blogs schrijven in het openbaar vervoer naar school, sporten en podcasts luisteren, festivals bezoeken en tegelijkertijd geld verdienen.

Waarom heb je voor de MIC studie gekozen?
Ik ben altijd al een creatief persoon geweest en was opzoek naar een hbo-studie, waarin ik mijn creatieve kant kon uiten. Die zoektocht duurde dan ook enorm lang, omdat er weinig hbo-studies zijn waarbij je niet teveel uit theorieboeken moet leren. Ik lees zelf nooit de krant en had niet daarom verwacht dat ik een media studie leuk zou vinden. Tot verbazing, deze studie past perfect bij mij. Ik begon in 2016 met deze 4 jarige studie en ben nog steeds hartstikke blij met mijn keuze. Mijn social media verslaving is bij het kiezen van deze opleiding ook begonnen. Ik lees met gemak uren over de gecompliceerde algoritmes van Instagram en hoe je het meeste bereik kan krijgen.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen blog, hetfeestjevaniris, te beginnen?
Toen ik 3 jaar geleden bij de open dag van mijn studie kwam, vroeg een docent of ik al een blog had. ‘Een blog?’ dacht ik, ‘Nooit aan gedacht.’ Ik ben een creatief persoon en met een blog zou ik dat best wel kunnen uiten! Dezelfde avond nog besloot ik dan ook om een blog te starten. Ik wilde alleen niet een standaard blog hebben, maar juist iets wat mij van de rest zou onderscheiden. En omdat ik op mijn 18e een enorme liefde voor festival begon te ontwikkelen, was de keuze snel gemaakt: mijn blog zou over festivals gaan en de lifestyle daaromheen. De naam van mijn website was daarom ook snel bedacht: Het feestje van Iris. In het begin werd mijn blog veel gelezen door mijn vrienden, die ook naar dezelfde festivals gingen. Maar nu, 3 jaar verder, wordt mijn blog door veel festival liefhebbers bekeken en wordt mij dan ook regelmatig een gastenlijst plek aangeboden bij door verschillende festivalorganisaties! Omdat ik een van de enige bloggers bent, die als hoofdonderwerp festivals heeft, komen de lezer dan ook snel bij mij terecht. Lucky me!

Moest je bij het vloggen op festivals over een persoonlijke barrière heen stappen?
Toen ik mijn allereerste vlog maakte, op DGTL Festival 2016, was ik nog volledig nieuw in de vlog wereld. Ik had nog nooit een filmpje opgenomen, laat staan het bewerken ervan. Ik durfde nog niet te praten op de video, dus het werd meer een soort amateuristische onofficiële aftermovie. En moeilijk dat ik het vond, ik deed bijna een week over het editen van de video. Ik was er mega trots op toen hij online kwam, maar als ik hem nu terug kijk, barst ik in lachen uit. Dat komt omdat ik na een jaar aftermovies maken, de tip kreeg om te praten in mijn vlogs en de muziek van het festival zelf te laten horen (i.p.v. er een achtergrondmuziekje onder te monteren). Dit gaf mij de moed om tegen de camera aan te praten! Wat ik overigens mega awkward vond. Ik had geen goede camera, en filmde dan ook soms mijn voorhoofd in plaats van mijn gezicht. Daarnaast kon je me door de harde muziek soms niet verstaan in het filmpje. Maar dat zijn allemaal dingen waar je van leert. Vandaag de dag ben ik al een stuk gegroeid en nog steeds wordt ik bij elke vlog een stukje beter. Check hier de DGTL vlog van 2019! Dus, tip voor de beginnende vlogger: oefen voordat je begint! Ook al maak je een vlog over dat je naar je werk gaat, door te oefenen leer je omgaan met de ongemakkelijkheid.Supernova it is! Hoe ben zijn jullie op dit idee gekomen?

Toen ik begon met mijn minor ondernemerschap, moest ik een groepje vormen met studenten van verschillende opleidingen om het ‘ultieme groepje’ te vormen om een bedrijf mee te starten. Ik vertelde in een kennismakingsgesprek dat ik van festivals hield en zo ontmoette ik Koen. Koen is de bartender die het idee had om de bereiding van cocktails makkelijker te maken. Want op de plaatsen waar hij had gewerkt was het zo druk, dat de gasten soms wel een half uur moesten wachten. Vreselijk toch? Ik was meteen verliefd op zijn idee en daarom stelde Koen me voor aan nog twee andere mensen die het ook een tof idee vonden. In een opslag zagen we dat we een super goede combinatie met zijn vieren waren. Supernova was gestart.

Wat waren (of zijn) de uitdagingen voor Supernova?
We begonnen ons bedrijf met het idee om een soort cup-a-soup zakje te maken, met cocktail poeder. Helaas vond niemand dit echt een super spectaculair product. We gingen brainstormen en kwamen op een cocktail bruisbal; een hele nieuwe ervaring, met nog steeds hetzelfde gemak! Het idee leek ons makkelijk uit te voeren, maar in de praktijk was dit niet zo. Het ontwikkelen van het recept voor de bruisbal, was een enorme uitdaging. De bruis-ingrediënten waren de boosdoener, omdat die de smaak erg beïnvloeden en moeilijk te doseren zijn.

Binnenkort gaat Supernova live met een launch party! Mag je hier al iets meer over vertellen?
Ik zou willen dat ik jullie wat juicy details kon geven, maar helaas. Omdat ons productieproces zo lang heeft geduurd, moesten we onze launch party ook steeds uitstellen. Het enige wat ik jullie kan vertellen is dat het exclusief en besloten feest zal zijn, waarbij we alle drie de smaken bruisballen zullen introduceren aan de buitenwereld. De launch party zal plaatsvinden bij de Chin Chin club in Amsterdam, wat een van de meest upcoming clubs is in de stad. Vanaf deze lancering hebben wij een tijdelijke verkoop voor consumenten, voor een maand lang heeft iedereen thuis namelijk ook de kans om een cadeauverpakking van 6 ballen te kopen! Na deze gelimiteerde periode, wordt het product nog slecht in bars verkocht, in combinatie met een mixdrankje (zoals wodka – spa rood).

Merk jij dat je nu al veel hebt geleerd door dit ondernemende avontuur?
Pfoe, wat niet? Ik heb twee dingen geleerd door mijn onderneming. Ten eerste is onderneming een extreme uitdaging. Je bent continue bezig met ontwikkelen en dan niet alleen aan je product/dienst, maar ook aan jijzelf. Je moet trends gaan volgen op het gebied van marketing, nadenken hoe je een goede sfeer behoud met je collega’s en hoe je aan geld gaat komen om te investeren. Vele expert ondernemers vertelde mij zelfs dat de eerste drie jaar van je onderneming keihard werken zijn, steeds aanpassen aan de wensen van je doelgroep en weinig verdienen. Pas als je product begint te lopen, kan je pas het luxe leven van een eigen ondernemer gaan leiden. Dus, dat moet je het wel waard vinden. Het tweede wat ik leerde is dat stress een serieus ding is en dat je goed moet leren hoe je daar mee omgaat. Continue gestrest zijn om je onderneming is slecht voor je gezondheid, je slaapt slecht en je gemoedstoestand gaat behoorlijk omlaag. Tijd voor jezelf inplannen is daarom net zo noodzakelijk als het werk zelf!  

Duivels Dilemma: De wereld veroveren met jouw feestje of met Supernova?
Hoe graag ik ook zou willen dat ik beide succesverhalen kon combineren, toch moet ik hier een keuze maken. Mijn compagnon’s weten zelf ook dat mijn blog mijn passie is en ik daar dus mee door zal gaan. Maar zolang het mogelijk is om beide opties te combineren, doe ik dit met liefde! Supernova heeft de potentie om groot te worden en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Ik raad het ondernemen zeker aan, maar alleen aan mensen die van uitdaging houden. Er zijn genoeg mensen die graag achterover hangen, maar dat is bij het ondernemerschap niet het geval. Je moet echt gepassioneerd zijn in wat je doet en ook leren om te gaan met tegenslagen.

Wat wordt dit seizoen de hit op festivals?
Wat een moeilijke vraag! Ik denk namelijk dat er heel veel goede liedjes gaan komen dit jaar. Maar als ik er dan toch eentje moet kiezen, is het deze remix van Space Raiders van Charlotte de Witte (uitgekomen op 11 februari 2019, mijn verjaardag) . Keiharde techno, zoals we dat in festival land noemen!

Tot slot, hoewel je een open boek bent op je blog, is er iets wat stiekem niemand nog weet over jou?
Naast dat ik verliefd ben op techno muziek, heb ik ook een enorme liefde naar oude muziek (voornamelijk uit de jaren 80). Ik weet niet waarom, maar deze swingende muziek weet mij altijd vrolijk te maken. Als ik even down ben, vrolijk ik mezelf op met mijn happy playlist op spotify. Soms zou ik willen dat ik de dance-scene in de jaren 80 mee had kunnen maken. Zeker nu de vintage fashion helemaal in opkomst is ben ik helemaal verliefd geworden op dit tijdperk! Stel je voor: dansen met je levi’s jeans op Blue Monday ’88 in de nachtclub RoXY in Amsterdam.

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.