Hoe Lies met Tikkie de wereld verovert!

Tikkie jij bent hem, wie is er niet groot mee geworden? Tikkie, betaal mij terug, wat is het groot geworden! De laatste maanden steeg het aantal gebruikers flink en nu telt de betaalapp van ABN AMRO al 2 miljoen gebruikers. And counting. Waar statische functies verdwijnen en corporates meer en meer moeten innoveren om aan de wens van hun klanten te voldoen en voor te blijven, willen studenten in toenemende mate werken bij een start-up of de cultuur hiervan. Laatstgenoemde wint steeds meer aan populariteit en Tikkie is bij uitstek zo’n start-up opgericht door ABN AMRO. Om erachter te komen hoe het werken bij (en hoe cool) Tikkie is, mochten wij Lies Oudemans interviewen. KnappeKop Syb op de koffie bij Lies in CIRCL, lees snel verder!

Let’s go: Wie is Lies?
Hoi, ik ben Lies! Geboren in Amsterdam, getogen in Deventer en ik ging in Apeldoorn naar de middelbare school: het Gymnasium Apeldoorn. Een stadsmeisje in de provincie kan je wel zeggen. Op het Gym heb ik het profiel cultuur en maatschappij gekozen, omdat ik mij goed kon vinden in de taalvakken, met Frans in het bijzonder. Ik kon (en kan nog steeds) helemaal opgaan in de Franse cultuur en ik heb er zelfs mijn profielwerkstuk over geschreven. Zo incroyable gek ben ik op Frankrijk dat ik kort na het uithangen van vlag en rugzak naar Parijs ben vertrokken voor een half jaar!

Magnifique! Daarna stond Amsterdam bovenaan je lijstje om te gaan studeren?
Ik had eigenlijk geen lijstje, voor mij was Amsterdam een logische keuze. Na mijn ervaringen in Parijs wilde ik niet naar een studentenstad zoals Leiden of Utrecht. Nee, het was Amsterdam, zonder twijfel. Hier heb ik als alpha voor Europese Studies gekozen, maar tegen het einde van mijn bachelor ben ik toch gaan twijfelen of de politieke kant wel zo goed bij mij paste. In Amsterdam had ik een fantastische bijbaan bij de Heineken Experience en mede hierdoor besloot ik dat de commerciële kant mij toch meer trok.

Ik wilde graag een traineeship gaan doen om verschillende takken binnen een bedrijf te leren kennen én om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik ben gaan kijken wat traineeships vragen van afgestudeerden en al snel merkte ik dat mijn bachelor Europese studies niet voldoende was. Om toch nog een bedrijfskundige achtergrond te krijgen ben ik flink overstag gegaan.

Met het grote overstag gaan besloot je een master te volgen op Nyenrode?
Met mijn alpha-achtergrond was het niet makkelijk om voor een master in aanmerking te komen bij de UvA, VU of Erasmus. Zodoende ben ik uitgekomen bij Nyenrode, een pittige opleiding waar ook een aardig prijskaartje aanhangt. Om het te kunnen bekostigen heb ik meegedaan aan de Nyenrode Business Game waarmee je een studiebeurs kan winnen. Gelukkig voor mij ging de case over Heineken (hierover wist ik bijna alles al door mijn bijbaan) waardoor ik de business case en het scholarship heb gewonnen!

Mijn tijd op Nyenrode was heel intensief. Het is een beetje gek, je bent 24 en hebt er al een heel studentenleven opzitten, maar daar begin je weer even opnieuw. Ook omdat ik lid werd van de Nieuwe Compagnie van Verre, de studentenvereniging van Nyenrode, waar je ook weer een ontgroening krijgt. Maar ik mag niet klagen want ik heb in verschillende commissies mogen zitten en ontzettend veel beleefd en geleerd. Toch vond ik mijn tweede studentenleven op een goed moment wel mooi geweest en heb ik versneld mijn scriptie geschreven. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging, tijd voor Congo!

Vertel, vertel, vertel!
Vanuit mijn Heineken Experience tijd wist ik dat je voor Heineken in Afrika stage kan lopen en dat wilde ik heel graag. Toen ik 10 was heeft mijn vader mij meegenomen naar Zuid-Afrika en dat heeft zoveel indruk gemaakt, dat ik heel graag werkervaring op wilde doen in deze regio. Daarnaast was de kans groot dat ik in de regio Africa Middle East in een Franstalig land zou gaan werken, dus dat was dubbel winnen. Na een aantal gesprekken en de inkt nog nat op mijn Nyenrode diploma vloog ik naar de Republiek Congo.

Eenmaal geland komt er natuurlijk heel veel op je af. Het is zo’n andere cultuur, dat valt eigenlijk niet uit te leggen. Voor mijn stage Commerce mocht ik werken op grote activaties en evenementen. Zo heb ik onder andere de premiere van James Bond film Spectre georganiseerd, waar Heineken een van de hoofdsponsoren van was. Het was een super groot evenement met alle belangrijke mensen van de Congolese brouwerij.

Een ander project was een grote campagne rondom voetbal, de nummer 1 sport in Congo. We hadden het stadion in Kinshasa afgehuurd om een grote activatie met de 3 belangrijkste voetbalteams te organiseren. Onze hoop was gevestigd op 30.000 bezoekers, maar dit werd ver overtroffen door een afgeladen stadion met 100.000 bezoekers, een fantastische stap voor het Congolese nationale biermerk, Primus.

Het leven in Congo was echt te gek. Vanuit Heineken hadden ze geregeld dat we met alle stagiairs in een huis in de buurt van de brouwerij woonden. Ik woonde met zeven mannen, dus ik kon van niemand een haarborstel lenen, maar ach dat was ook het enige.

Wist je meteen wat je wilde doen na Congo?
Ik heb bewust gekozen voor Nyenrode om daarna een traineeship te gaan doen en eenmaal terug ging ik hier vol voor solliciteren. Heineken, KLM en ABN AMRO stonden hoog op mijn lijstje en bij alle drie ben ik ook de rondes gaan lopen.

Uiteindelijk heeft het solliciteren bij mij zo’n 10 weken geduurd. Vergeet niet dat je bij grote bedrijven veel verschillende gesprekken, testen en presentaties hebt, dus neem je tijd ervoor. Ik dacht dat ik door mijn stage bij Heineken wel een streepje voor had, maar hoewel ik bij KLM tot de laatste ronde ben gekomen, lag ik er bij Heineken na de eerste ronde uit. Dat was een behoorlijke klap in mijn gezicht, hier had ik al die tijd echt naar toegewerkt! Maar het maakte mij ook sterker bij andere sollicitaties. Ga dus vooral niet bij de pakken neerzitten als je eerste sollicitatie niet lukt.

Door mijn financiële achtergrond bij Nyenrode stond ABN AMRO in mijn top drie voor een traineeship. De klik die ik hier had vanaf de eerste ronde was het beste in vergelijking met de andere multinationals. Toen ik na de laatste ronde direct een contract aangeboden kreeg heb ik daarom ook volmondig JA! gezegd.

Nu, na een jaar traineeship, zit je bij Tikkie, hoe cool is dit?
Ja dat is natuurlijk heel gaaf, maar laat ik eerst een klein beetje over mijn traineeship vertellen. Samen met 20 trainees begon ik vorig jaar oktober aan het traineeship. Met zo’n grote groep starten is heel fijn, je kan ervaringen delen en het is echt heel leuk om te zien hoe je allemaal hetzelfde pad bewandelt, maar je eigen tegels legt. ABN AMRO investeert ook ontzettend veel in het trainee-klasje. Niet alleen op professioneel gebied, maar ook persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer!

Iedere trainee loopt het eerste jaar op verschillende afdelingen, voor mij was dat Private Banking International, Commercial Clients, en Tikkie. Bij mijn laatste opdracht was ik het meest op mijn plek omdat ik hier echt aan het begin stond van een nieuw project met Tikkie voor de zakelijke markt. Een passie voor ondernemen en avontuur zat er al op vroege leeftijd in en dat is iets wat ik hier bij uitstek doe.

Hoe is Tikkie eigenlijk ontstaan?
In 2016 was het opvallend dat er geen gebruiksvriendelijke oplossing was om peer-to-peer geld over te maken. Wie werd er nou niet gek van de IBAN nummers kopiëren en plakken?! Om dit makkelijker te maken is Tikkie bedacht. Tikkie groeit hard en bij de millennials slaat het heel erg goed aan. Deze doelgroep laat het product goed viral gaan, we zitten nu al op de 2 miljoen gebruikers!

Na het succes van Tikkie bij consumenten, sta jij aan de wieg van Tikkie voor bedrijven!
Toen we met Tikkie op 500.000 gebruikers zaten kwamen de eerste verzoeken vanuit het bedrijfsleven om ook een zakelijke variant in het leven te roepen. Een goed voorbeeld van een zakelijke Tikkie variant is de pilot die we met Transavia hebben gedraaid. Als je in de trein zit naar Schiphol en je beseft: ‘Oeps, mijn koffer is te zwaar’, dan kan je via een Tikkie al de betaling voor extra gewicht doen aan de luchtvaartmaatschappij en eenmaal op Schiphol meteen doorlopen naar je gate.

Wat cool! Kan je meer vertellen over je werk(dag)?
Haha, dan moet je wel vroeg opstaan hoor! Ik vind het heerlijk om voor werk te sporten en probeer dit ook regelmatig te doen (maak je geen zorgen, af en toe snooze ik ‘m ook). Elke week begint met een weekstart op ons kantoor op het Leidseplein. Soms zitten we ook wel op de Zuidas, maar over het algemeen zitten we als start-up op het Leidseplein.

Het mooie aan Tikkie vind ik dat je binnen een corporate aan een start-up werkt. Om die reden kent mijn werk twee kanten. Aan de ene kant ben ik intern bezig om Tikkie binnen de bank op de kaart te zetten. Ik merk dat veel mensen steeds enthousiaster worden over Tikkie, wat veel energie geeft. Aan de andere kant ben ik extern bezig met een e-commerce propositie voor Tikkie. Hiervoor ben ik veel op pad en in gesprek met grote en kleine e-commerce bedrijven zodat we Tikkie nog beter op hun wensen kunnen afstemmen.

Zie je binnen ABN AMRO een groot verschil tussen Tikkie en de andere afdelingen waar je hebt gelopen?
We zitten met 40 mensen bij Tikkie en ons team bestaat voornamelijk uit business- en hardcore developers, waarbij ik tot het eerste kamp behoor. Maar zo gescheiden is het niet hoor, juist niet zelfs. We opereren echt in een team, waar alle jargons van sprints, scrum en agile van toepassing zijn. De sfeer is heel anders dan op de Zuidas. Als ik mijn fietsje parkeer en op mijn Nikes het Tikkie kantoor op het Leidseplein binnenwandel, dan heb ik meteen het start-up gevoel, maar het is zeker ook leuk om op mijn hakken rond te lopen op de Zuidas. Het is denk ik juist de afwisseling die mijn werk nog mooier maakt, want ik denk niet dat heel veel mensen bij een start-up binnen een corporate werken. Dus heb ik een droombaan? Zonder overdrijven, Ja!

Dat geloven we graag! Tot slot, hoe is de work-life balance?
Die is eigenlijk heel goed! De start-up cultuur en de verwachtingen die daarbij horen, zijn anders dan bij de corporate afdelingen bij ABN AMRO. Soms draai ik 9 tot 5 en soms niet. Het is heel dynamisch en elke week is weer anders, dat maakt mijn baan heel uitdagend.

Daarnaast maak ik het mezelf ook een stuk drukker doordat ik sinds kort in het jongerenbestuur zit van ABN AMRO en trek ik binnen en buiten de bank ook nog veel op met mijn traineegroep. Maar ik leef niet in een groen-gele bubbel hoor! Ik kan mijn werk ook goed achter mij laten zodra ik het kantoor verlaat en de kroeg in ga met mijn vrienden, die ik na afloop natuurlijk een Tikkie stuur 😉

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.