Het is Cheese.E.O. Mark Noë!

Mark NoeWij en jij kunnen haast niet wachten!! Binnenkort opent Mark Noë Amsterdams eerste Kaasbar op de Ferdinand Bolstraat! Tegenover het Marie Heinekenplein kan jij gaan genieten van veel verschillende kazen en verrassende wijnen-wijnen-wijnen aan een lopende band! Om het wachten een beetje dragelijk te maken, mocht KnappeKop Syb alvast langs bij Mark de Cheese.E.O. Hoe lekker dat was lees je hieronder!

3, 2, 1, CHEESE! Hi Mark, wie is Mark?
Hi KnappeKop, Ik ben Mark , 31 jaar jong;) en samen met mijn drie broertjes opgegroeid in Huizen. School en studeren was zeg maar niet echt mijn ding, omdat ik altijd bezig was met tophockey. Na de jeugd bij hockeyclub Laren, heb ik zes jaar hoofdklasse gespeeld bij verschillende clubs. Daardoor mocht ik ook op de Johan Cruyff Academie studeren en heb ik met succes de opleiding Commercieel Medewerker afgerond.

Had je, terugkijkend en met de kennis van nu, nog steeds voor de Johan Cruyff Academie gekozen?
Ja sowieso! Toentertijd was dit de beste optie voor mij. Het was opstaan, hockey, naar bed en dat bijna elke dag. Op de Johan Cruyff Academie wordt er goed rekening gehouden met jouw sport en trek je op met studiegenootjes met dezelfde mindset. Zeker voor hockey geldt dat je je niet financieel onafhankelijk kan spelen, dus een diploma behalen was voor mij erg belangrijk. Het fijne is dat je klasgenoten elkaar hierin stimuleren.

Heb je er als zoon van een kaasboer, Jeroen Noë Kaas, over nagedacht om niet in de kaas te gaan werken?
Als kleine Markie stond ik al in het magazijn van mijn vader te werken. Kaas sjouwen, labelen, sorteren, schoonmaken en ga zo maar door. Kaas is met de fondue lepel naar binnen gesmolten en het was dan ook voor mij duidelijk dat ik na mijn studie het familiebedrijf in zou gaan. Toen zei ik ook meteen: “Pa, ik ga de zaak in“. Helaas (vond ik toen) was zijn antwoord: “Helemaal niet jongen, ga jij maar eerst eens een kijkje in een andere keuken nemen“. Nu ben ik daar erg blij want ik heb in (bijna) alle schakels van kaas mogen werken. Van de kaasboer tot aan het magazijn en van bezorgservice tot aan de (toeristische) kaasshop!

Welke lessen heb jij geleerd door niet in het familiebedrijf te werken?
Ik heb hier extreem veel geleerd! Mijn huidige compagnon, Thierry Westland, openende een aantal jaar geleden een kaaswinkel op De Dam waar ik ben gaan werken. Naast alles over de kaas, leerde ik hier ook hoe het is om leiding te geven aan een team en de juiste cultuur te implementeren. Grappig is dat smaken extreem erg verschillen als het om kaas gaat. Zo vinden Chinezen oude kaas veeeeeeeel te heftig, maar gaan ze helemaal los op rookkaas, iets waar Europeanen minder dol op zijn. Met deze insight heb ik met het familiebedrijf veel meer rookkaas verkocht aan kaasshops!

Het volgende hoofdstuk in jouw leven is Kaasbar Amsterdam. Wat cool en wat kunnen wij verwachten?
Veel mensen weten niet dat Nederland veel meer te bieden heeft dan de “normale Gouda of Edam” en daarom gaan wij deze bijzondere Nederlandse kazen een podium geven. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse Tallegio of zeldzame geitenbrie, uniek en verrassend lekker. Welke kazen er nog meer komen mag ik helaas nog niet verklappen.

Kaas is natuurlijk het lekkerst met een drankje erbij, dus je kan ook bijzondere wijnen en bieren verwachten. Voor een tapje van de sluier hierover moet je onze socials in de gaten houden. Maar bijzonder lekker gaat het zeker worden en wij vinden het belangrijk dat iedereen het naar zijn en haar zin heeft én niet te veel op de calorieën let 😉

Wat komt er allemaal bij kijken als je een horecazaak opent?
Haha, te veel om op te noemen. Zeker wanneer je nul horeca-ervaring hebt, is het openen van een zaak een hele klus. Toen de plannen van Kaasbar net stonden vond ik dit wel een grote uitdaging, maar gelukkig kon ik bij veel vrienden terecht die meer ervaring hebben. Zo heb ik veel kunnen vragen aan goede vrienden en succesvolle ondernemers Nick van Aalst (Hutspot), Daan Dagevos en Nick Harmsen (Since’88), Bram Post (Hendrix en Café Cómodo) en Guus Merkx (Sous Bar Bistro).

Dat is meteen ook de tip die ik toekomstige horeaca-ondernemers mee zou willen geven: ga erop uit in je netwerk en regel veel (koffie)dates om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Mocht je deze connecties niet hebben, stap dan een tent binnen en vraag of je met de eigenaar mag praten. Je hebt niks te verliezen en eigenaren vinden het leuk om hun kennis te delen!

Met wie open jij de kaasbar en hoe zijn de rollen verdeeld?
Kaasbar bestaat uit een heus dreamteam waar de rollen goed verdeeld zijn. Thierry Westland heeft vrachtwagens vol innovatie ervaring en regelt het zakelijke op de achtergrond. De tweede musketier is Hademar Veldhuisen en heeft voor, op én achter de bar de meeste horeca-ervaring, Ik ben de fijnproever die naast de dagelijkse operatie met Hademar verantwoordelijk is voor het menu!

De vraag die we altijd stellen (en jij als geen ander kan beantwoorden): raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Voor allebei valt iets te zeggen, maar in mijn loondienst dagen heb ik altijd heel veel ideeën en fantasieën gehad over een eigen bedrijf. Dat was lang niet altijd in de kaas, want ik heb ook nagedacht over een MARKeting bureau en verschillende kledinglijnen. Gelukkig zorgde de tijd in loondienst ervoor dat de lichten bleven branden thuis en in mijn creatieve hersenhelft. Ook heb ik hierdoor Thierry leren kennen en zijn we binnen een half jaar (!!) live gegaan met Kaasbar Amsterdam!

Het ondernemen was er vroeg of laat toch uitgekomen en daar ben ik mijn tijd als tophockeyer erg dankbaar voor. Ondernemen en topsport, het is vallen en opstaan waar alle clichés waar voor zijn.

Tot slot, dit weet nog niemand over Mark?
Het had weinig gescheeld of ik was een hotdogkraam-imperium begonnen in Amsterdam, misschien alsnog leuk voor later 😉

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.