Ga nog groener met Job en Bernard!

Job Bernard RegreenerWe zijn al lekker duurzaam bezig, maar het kan natuurlijk nog veel beter! Helemaal als we de 2030 doelstellingen willen halen. Zo zijn we al goed bezig om minder C02 uit te storen of te compenseren, op globaal en lokaal niveau. En met dezelfde snelheid waarbij wij moeten reduceren, springen groene initiatieven als paddestoelen uit de grond. Regreener is daar een goed voorbeeld van en KnappeKop Lotte kreeg de kans om de co-founders Job van Hooijdonk en Bernard de Wit te interviewen. Are You Ready?!

Let’s Go! Hi Job en Bernard, wie zijn jullie
Job: Hi Lotte! Ik ben Job, 28 jaar oud en ik woon in Amsterdam. Ik heb ondernemingsrecht gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Tijdens mijn studie heb ik stages gelopen bij advocatenkantoren in Amsterdam en New York. In 2017 ben ik aan de slag gegaan als advocaat bij het Britse advocatenkantoor Clifford Chance.

Bernard: Ik heb ook rechten gestudeerd in Leiden, heb een eigen bedrijfje gehad gericht op taalreizen in mijn studententijd en heb een half jaar in Barcelona en een semester in Oxford gestudeerd. Meer aan het einde van mijn studie heb ik ook nog ervaring opgedaan bij twee bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie.

Job Bernard Regreener

Bernard

Jouw Linkedin liegt er niet om Bernard! Met een cumlaude rechtendiploma kies jij voor het ondernemende avontuur en niet voor de Zuidas?
Ik ben er iets eerder achter gekomen dan Job dat ik geen juridische baan wilde. Bij rechten gaat het gesimplificeerd vaak om wat er niet mag. Ik heb het altijd leuker gevonden om juist wat breder te kijken en te denken vanuit mogelijkheden en kansen. Dat is wat ik miste in het recht. Ik zag wel de waarde in van de juridische studie, zo leer je analytisch en gestructureerd denken. Dat zijn twee eigenschappen die je overal in kan zetten, ook buiten de advocatuur.

Job, hoe was het werken bij Clifford Chance?
Bij Clifford Chance heb ik gewerkt op de afdelingen M&A en Banking & Finance. Twee grote praktijkgroepen binnen kantoor, waar het draait om financieringen, fusies en overnames. Behalve voor mijn advocatenopleiding kwam ik nooit in de rechtbank. Ik hield mij vrijwel uitsluitend bezig met contractenrecht. Ik heb er heel veel geleerd. Het is hard werken en de belangen zijn groot. Er werken heel veel jonge mensen en er wordt ook buiten het werk veel samen gedaan. Aan mijn tijd daar heb ik veel leuke contacten over gehouden. Ik zeg altijd dat ik het voor geen goud had willen missen, maar ik ben blij dat ik iets anders ben gaan doen.

Job Bernard Regreener

Job

Waar komt jullie gedeelde duurzame passie vandaan?
Job: Het is wat mij betreft simpel. Ik wil iets goeds doen voor de wereld, en het gaat de verkeerde kant op. Daarom is het nu tijd om te handelen. Als je een verschil kunt maken (en ik geloof dat Regreener dat kan), heb je wat mij betreft de verantwoordelijkheid om dat te doen.

Bernard: Klimaatverandering is in onze ogen het grootste probleem van deze tijd. Al jaren gaan de alarmbellen af en je hoort vaak dat het al tien over twaalf is, als we het tij nog willen keren. Toen Job bij mij aanklopte hoefde ik dus ook niet lang na te: de kans om een bijdrage te leveren aan de gezamenlijke missie om de planeet leefbaar te houden kon ik niet laten lopen.

Mooi! En is Regreener (klassiek) ontstaan op een bierviltje in de (thuis)kroeg?
Job: Bernard en ik kennen elkaar uit Leiden. Ik wist dat Bernard altijd open stond voor ideeën en dat hij graag wilde ondernemen. Toen ik speelde met het idee om CO2-compensatie voor iedereen toegankelijk te maken, nodigde ik Bernard uit voor een bord bami. Dit was eind oktober 2020, en het “bord bami” heeft binnen ons bedrijf een mythische status gekregen.

Bernard: Laat ik het zo zeggen: het was een lekker bord bami! Met veel gevolgen, haha.

Regreener Job van Hooijdonk Bernard de WitVoor wie nog geen idee heeft, hoe werkt Regreener?
In de kern is het heel simpel: we compenseren CO2-footprints. Een CO2-footprint bestaat uit je reisgedrag, consumptiepatroon, eetgedrag en hobbies. Gemiddeld gaat het daarbij voor een inwoner van Nederland om iets meer dan 10 ton CO2 per jaar, wereldwijd ligt het jaarlijks gemiddelde op zo’n 4 ton. Wij ‘hakken’ die footprint in twaalf stukjes en compenseren op maandbasis je footprint door samen te werken met verschillende partners. Zo planten we bomen, beschermen we regenwoud en steunen we projecten gericht op groene energie. Daarbij is het zo dat 75% van je bijdrage naar onze partners gaat. De overige 25% gebruiken we voor onze kosten en voornamelijk voor marketing: het vertellen van ons verhaal! Groei is voor Regreener essentieel. Hoe meer mensen meedoen; hoe groter onze impact.

Uit een studie blijkt dat wanneer ouders een boete moeten betalen aan een kinderdagverblijf omdat ze te laat hun kind ophalen, ze nog veel later komen omdat ze met de boete hun schuldgevoel afkopen. Zijn jullie niet bang voor een soortgelijk neveneffect?
Laten we vooropstellen dat CO2-reductie ontzettend belangrijk is. De werkelijkheid is echter weerbarstiger in de zin dat het onvermijdelijk is dat we CO2 uitstoten door ons levensstijl. Dat is een gegeven. Ook als je alles op de fiets doet, tweedehands kleding koopt, weinig vliegt en geen vlees zou eten is dat zo. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan is op dit moment reductie alleen niet genoeg. In die zin kunnen reductie en compensatie mooi hand in hand gaan: het een sluit het ander niet uit. Wij moedigen onze gebruikers die hun footprint compenseren bijvoorbeeld tegelijkertijd aan om klimaatbewuster te leven en hun CO2-uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te bieden ‘Climate Lifestyle Choices’ te maken.

Dat is ook iets dat we terugzien bij onze klanten. Veel bedrijven zijn al bezig met verduurzaming van hun organisatie. Het compenseren van de CO2-footprint van hun werknemers is daarbij een mooie plus, een extra stukje van de duurzame puzzel die bedrijven proberen te leggen.

Regreener Job van Hooijdonk Bernard de WitDe vraag die we altijd stellen (en jullie als geen ander kunnen beantwoorden): zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Bernard: Belangrijkste, zeker in het begin van je carrière, is om veel te leren en er achter te komen wat je de moeite waard vindt. Of je dat doet in krijtstreeppak op de Zuidas of in een t-shirt met teenslippers bij een start-up doet er niet zo toe.

Job: Heel cliché, maar ik raad iedereen vooral aan om te gaan doen wat je zelf leuk vindt. Het is een hele persoonlijke keuze. Ik ben blij dat ik eerst werkervaring heb opgedaan, maar dat betekent niet dat dit voor een ander ook geldt. Dus: als je graag wilt werken voor een baas, ga ervoor. Als je wilt ondernemen: doe het. Wat ik vooral wil aanraden is om echt zelf te kiezen, en je niet teveel aan te trekken van je omgeving.

Wat staat er de komende tijd op jullie groene agenda?
Veel! We rollen de komende tijd veel nieuwe functies uit op onze website, waaronder een ‘footprint calculator’ en ‘flight compensator’. Daarnaast kondigen we de komende tijd een paar mooie samenwerkingen aan met bedrijven, onder andere bedrijven die zich bezig houden met festivals en topsport, en een aantal dienstverleners uit de corporate hoek.

Regreener Job van Hooijdonk Bernard de Wit

Welke documentaires kunnen jullie aanraden om meer in jullie thema’s te verdiepen?
Job: Mag ik ook een boek aanraden? The Man Who Planted Trees van Jean Giono. Het origineel (L’Homme qui plantait des arbres) lazen wij bij Frans op de middelbare school, en het planten van bomen en het daardoor herstellen van de natuur heeft me sindsdien altijd beziggehouden. Het is een boekje waar je zo doorheen bent, maar het is zeer de moeite waard.

Verder vind ik dat iedereen Before the Flood moet zien, omdat het een goed en duidelijk overzicht geeft, en omdat ik veel respect heb voor Leonardo DiCaprio. Ik vind het bewonderenswaardig dat hij zich zo mengt in de strijd tegen klimaatverandering.

Tot slot, deze guilty pleasure weet nog (bijna) niemand over jullie?
Job: Ik heb het lang ontkend, maar ik ben door toedoen van een van mijn beste vrienden groot fan geworden van Tino Martin.

Bernard: Wat mij betreft is ‘ie niet guilty maar toch: er gaat niks boven Julio Iglesias. De papa van Enrique.

Regreener Job van Hooijdonk Bernard de Wit

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.