Dopper is een lifestyle!!

In 2010 ging de eerste Dopper over de toonbank, ruim vijf jaar later is het flesje bijna niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Inmiddels heeft Dopper ook voet aan wal gezet in Brazilië en de VS. De fles is ongekend populair. Iedereen heeft het of wil het wel hebben. Hoe kan dit?! Om achter dit fenomeen te komen kreeg KnappeKop Syb de kans om Charlotte van den Broek te interviewen. Riemen vast, daar gaan we!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wie is Charlotte van den Broek?
Ik ben 27 jaar oud en woon na enige verhuizingen in binnen- en buitenland sinds een aantal jaar in Amsterdam. Na mijn VWO ben ik in Scheveningen gaan wonen om mijn studie op de Hogere Hotelschool te volgen. Eenmaal afgestudeerd, met m’n handen in het haar omdat ik niet wist wat ik wilde. Daarom ben ik toen naar Argentinië afgereisd om daar tussen de koeien als gaucho te leven, even wat anders dan met mijn neus in de boeken! Hier besefte ik dat ik meer voor de wereld wilde betekenen. Een jaar later, na het behalen van mijn master Business Administration zit ik nu bij Dopper om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, Yaay!

De hotelschool is een brede allround opleiding, zou je die opleiding nog steeds gedaan hebben?
Ik heb erg getwijfeld tussen de Hotelschool en kunstacademie. Omdat ik niet écht een groot kunst talent had, ben ik voor veilig gegaan. De Hotelschool is inderdaad een brede opleiding, met een goede balans tussen theorie en praktijk. Dit is voor mij een goede basis is geweest. Daarnaast is het een hele sociale opleiding en kijk ik terug op een te gekke tijd!

Een betere wereld begint dus bij Dopper! Hoe ben je daar beland?
Na mijn master ben ik op zoek gegaan naar een baan, wat toen best lastig was. Omdat ik niet thuis wilde zitten, besloot ik nog een stage te gaan doen. Zo kon ik ervaring opdoen en tegelijkertijd verder zoeken naar een passende baan. Na een inspirerende lezing van Merijn Everaarts, oprichter van Dopper ben ik op hem afgestapt. Daarna ben ik via Linkedin in gesprek gekomen met de recruiter van Dopper, de rest is geschiedenis…

Na meerdere corporate stages (Heineken, Danone) viel de keuze dus op klein en innovatief! Wat is wel en niet bevallen in de grote kantoren?
Het is een groot verschil om te werken voor een corporate of een start-up. Vooral als je ook met een social enterprise te maken hebt, omdat de belangen erg uit elkaar liggen. Waar een corporate voornamelijk bezig is met het maximaliseren van winst voor aandeelhouders, gebruikt een social enterprise voornamelijk commerciële strategieën om welzijn voor mens en milieu te maximaliseren, naast de winst voor zijn aandeelhouders.

Waar ik gewend was aan processen en beslissingen gebaseerd op wetenschappelijk- en markt onderzoek in een corporate bedrijf, mag ik bij Dopper juist heel creatief zijn, mijn eigen keuzes maken en die op mijn eigen manier uitvoeren. Omdat Dopper op het moment in een transitiefase verkeerd van ‘puber’ naar volwassen bedrijf, is elke dag anders en vaak verrassend. Er vinden veel veranderingen plaats in korte tijd dus je moet snel kunnen schakelen en aanpassen. Dit kan af en toe wat verwarrend zijn, maar ik zie het voornamelijk als een uitdaging en waanzinnig leerproces.

Zou je studenten aanraden om te gaan werken bij een start-up of om te kiezen voor een corporate traineeship?
Dat ligt er denk ik aan wat voor een persoon je bent en wat je wilt. Ik ben heel blij dat ik bij corporate bedrijven stage heb kunnen lopen. Het is heel leerzaam geweest om te zien hoe processen werken in grote bedrijven. Daarentegen was het voor mij een bevrijding om bij Dopper aan de slag te gaan. Een jong bedrijf, waar de lijntjes heel kort zijn en waar beslissingen snel worden genomen; kortom je zit dichter bij het vuur. Dit vergt veel flexibiliteit, maar de verantwoordelijkheid en vertrouwen die ik er voor terug krijg geven veel energie!

Waar ben jij verantwoordelijk voor binnen Dopper?
Bij Dopper ben ik marketing verantwoordelijk voor de Duitse markt. Inmiddels is Dopper goed gevestigd in Nederland waardoor we nu naar het buitenland uitweiden. In Duitsland worden er inmiddels op een aantal plekken Doppers verkocht, maar dit jaar zullen we actief aanwezig zijn met onze marketing activiteiten. Mijn functie is om de marketing kalender te vullen en uit te voeren. Denk hierbij aan aanwezigheid op festivals/evenementen, guerilla acties, samenwerkingen met artiesten en andere social enterprises.

Zijn KRNWTR en Bobble collega’s of concurrenten?
Andere drinkwaterflessen zien we niet als onze concurrentie. Als mensen een waterfles gebruiken in plaats van een PET fles, helpt dat mee in onze missie. Bij het gebruiken van specifiek een Dopper werk je niet alleen mee met het verminderen van wegwerp plastic afval, maar help je ook mee met het verzorgen van veilig drinkwater wereldwijd.

Veel mensen willen Dopper, de fles is een stijlicon op zich! Kan jij dit succes verklaren?
Dopper is echt een lifestyle brand, een waterfles die in allerlei fashion-kleuren te verkrijgen is. Onze doelgroep zijn voornamelijk de voorlopers, de ‘urban creatives’ die de fles elke dag meeneemt waardoor de Dopper overal te zien is; in de trein, het park, kantoor.. Door het bijzondere design roept de fles vaak vragen op wat mond op mond reclame gegenereerd. Daarnaast is hij heel praktisch omdat je de Dopper niet alleen als fles, maar ook als glas kunt gebruiken. Als je de cup eraf schroeft, is hij makkelijk schoon te maken en kan je water makkelijk ‘pimpen’ met fruit e.d. (voor inspiratie check ons watercocktailboekje). Bovenal doe je goed voor de wereld als je voor Dopper kiest omdat je niet alleen meehelpt met het verminderen van wegwerp plastic afval, maar ook de Dopper foundation steunt. Duurzaamheid en sociaal ondernemen, iets wat tegenwoordig overigens bijna niet meer als goed wordt gezien, maar verwacht wordt van de consument. Dat is een gedragsverandering die wij zeker stimuleren.

Welke grote dingen ga jij (Dopper) brengen dit jaar?
Duitsland veroveren! Door middel van spraakmakende evenementen, acties en samenwerkingen ga ik er voor zorgen dat de Dopper net zo succesvol wordt als in Nederland. Dopper Duitsland heeft veel potentie; een grote markt met goede kraanwater kwaliteit. De perceptie en houding ten opzichte van kraanwater zal echter nog een uitdaging worden, maar daar ga ik dit jaar verandering in brengen!

Tot slot, wat als we je ooit betrappen met een plastic weggooi flesje?
Aii, goede vraag! Natuurlijk zal dat nooooooit gebeuren, maar stel dat ik toch een keer bijna uitgedroogd ben en geen Dopper bij me heb, dan kan je er in ieder geval op rekenen dat ik het flesje netjes weggooi.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.