De Pastarietjes van Jip en Alex zijn het best!

Bij HET land van de Tricolore denk je natuurlijk meteen aan.. Pizza? Fout. Pastarietjes? Goed! Misschien vliegen de vraagtekens nu boven je hoofd, lees dan vooral verder. Want plastic rietjes is bijna nog slechter dan roken en de papieren vervanger is maar een sompige bedoeling. Daarom hebben Jip Heffelaar, Alexander Zwijnenburg, Amita Janssen en Anna Peters de oplossing bedacht met Pastraws, duurzame rietjes gemaakt van pasta. Het water loopt, door het rietje, in de mond en dus willen we heel graag meer weten. Hoog tijd voor een interview!

Alex & Jip, welkom! Wie zijn jullie?
Alex: Hi, ik ben Alex! Ik ben 22 jaar en ik studeer Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb er altijd al van gedroomd om mijn eigen bedrijf te beginnen, vandaar ook dat ik bij de minor entrepreneurship terecht ben gekomen! Naast Pastraws is mijn grote passie muziek. Heerlijk om gewoon even lekker te spelen en aan niets anders te denken.

Jip: Hallo, ik ben Jip, een 20-jarige industrieel ontwerpen student aan de TU delft. Ik kom uit Amsterdam maar ben grotendeels opgegroeid in Haarlem. Ik ben gek op sporten, lees graag om mijn kennis te verbreden en heb een passie voor ondernemen. Vandaar dat ik momenteel een minor ondernemerschap doe aan de UvA en het bedrijf Pastraws ben begonnen.

Alexander Zwijnenburg

Alex

Als kleine Alex wist je al dat je informatiekunde ging studeren?
Ik had geen idee. Kleine Alex wist honderd procent zeker dat hij later baas van een speelgoedwinkel zou zijn. Toen ik iets ouder werd begon ik programmeren interessant te vinden en ben ik een paar kleine projectjes gaan maken zoals een autoclicker of een aantal spelletjes. Toen ik er eenmaal achter kwam dat er een studie was die programmeren combineerde met bedrijfskunde was ik er snel uit wat ik wilde doen!

Jip, jij studeert Industrieel Ontwerpen in Delft, (nog) geen spijt van deze keuze?
Nee, ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Ik zat erg te twijfelen of ik wel wilde studeren, omdat ik niet graag urenlang de boeken in duik en ik het studentenleven ook niet voor mij weggelegd vond. Ik ben erg creatief en houd van oplossingen bedenken en dingen maken. Toen ik de studie Industrieel Ontwerpen ontdekte was ik al gauw verkocht. De focus ligt met name op de creativiteit en daarnaast op Natuurkunde en Economie, mijn favoriete vakken van de middelbare school. Het enige minpunt vind ik dat de studie in Delft is en niet in Amsterdam, gelukkig pak ik met mijn minor toch een half jaar het Amsterdamse studentenleven mee.

Jip

Hoe zijn jullie op Pastraws gekomen?
Alex: Jip kwam er ineens mee! Hij was op vakantie geweest in Portugal en kwam daar pastarietjes tegen. Toen hij erover vertelde verbaasde het ons eigenlijk allemaal dat we ze hier nog niet hadden.

Jip: Klopt! Ik bezocht mijn familie in Portugal en zat met mijn broertje bij een strandtent waar wij voor het eerst een pasta rietje kregen. We zagen meteen dat het geen standaard rietjes waren en waren uiteraard nieuwsgierig of het wel zou werken. Na een tijdje kwamen we er achter dat de rietjes veel fijner zijn dan alternatieven en dat het in de hele streek wordt gebruikt. Toen begon ik mij af te vragen waarom ik dit in Nederland nog nooit ben tegengekomen.

Anna Peters

Anna

Hoe zijn de taken onder jullie vieren verdeeld?
Wij zitten graag wekelijks samen om besluiten te maken, te sparren over hoe we bepaalde dingen aanpakken en wat onze volgende stappen worden. We helpen elkaar vaak met taken, maar er is wel een verdeling om duidelijk te hebben wat ieders verantwoordelijkheden zijn. Zo is Alex verantwoordelijk voor de website, neemt hij de leiding in de sales en is hij de marketing manager samen met Amita. Naast marketing manager houdt Amita de agenda bij, neemt zij de leiding bij de vergaderingen en is ze samen met Jip promotie manager. Jip is verder nog hoofd van de financiën. Anna zorgt dat het mailverkeer op orde is en houd onze sociale media up-to-date!

Onlangs hebben jullie de eerste cafetaria aangesloten, gefeliciteerd. Op welke doelgroep ligt voor nu de focus?
Alex: Klopt! We zijn net lekker van de grond. Op het moment gaan we vooral langs bij cafés, restaurants en cocktailbars die actief bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf en het verbeteren van de ervaring voor de klanten.

Jip: We merken vooral dat zo goed als iedereen papieren rietjes vervelend vindt, maar dat weinig mensen weten dat er een goed alternatief is. Bij deze!

Amita Janssen

Amita

De vraag die we altijd stellen (en jullie als geen ander kunnen beantwoorden): zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Alex: Ga ondernemen! Je leert er zo ontzettend veel van om je idee uit te werken en er gewoon voor te gaan. Wij zijn net begonnen en ik heb nu al zoveel geleerd, bijvoorbeeld hoe je je doelgroep vindt, hoe je je product het beste kunt presenteren en hoe je feedback van klanten gebruikt om je product te verbeteren. Wanneer je je eigen bedrijf opzet kom je allerlei leermomenten tegen die je anders nooit zou krijgen.

Jip: Ik zou zeker aanraden om te beginnen met ondernemen! Ik denk dat ondernemen enorm veel belangrijke vaardigheden brengt die je niet als werknemer kan leren. Het vraagt veel discipline en zorgt niet alleen voor kennis maar je ontwikkelt je ook als mens. Als ondernemer loop je tegen allerlei praktische zaken aan waar je enorm veel van leert. Je moet contacten onderhouden en je eigen pad creëren.

Pastraws

Wat voor leuks staat er op de Pastraws agenda? 
Alex: We hebben verschillende leuke plannen voor in de toekomst, maar we willen nog niet alles verklappen. Ik kan je wel de tip geven om je cocktail skills alvast te gaan trainen! Voor nu moet je gewoon bij de Pastraws launch party zijn op 1 december in de TKRAMREPUS! We gaan er een heel feest van maken daar en boven alles kun je de rietjes van de toekomst alvast uitproberen.

Welke celebrity zouden jullie heel graag willen inzetten als uithangbord voor Pastraws? 
Alex: Daar vraag je me wat. Ik denk dat ik dan ga voor Oli Sykes van Bring Me The Horizon. Gewoon zodat ik een excuus heb om met de band te chillen.

Jip: Ik zou graag Jack Johnson willen inzetten, ik ben niet alleen fan van zijn muziek maar ook van hem als persoon. Hij is erg actief in het bestrijden van single use plastic en vervuiling van de oceanen. Jack Johnson heeft een enorm groot bereik en een visie die aansluit bij ons product.

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over jullie?
Alex: Iedereen zingt wel onder de douche, daar is niks raars aan. Nu maak ik er alleen een heel concert van in de badkamer. Ik denk dat de enige die dit echt weet mijn huisgenoot is. Sorry, Alexandra!

Jip: Ik zing niet onder de douche, maar kan wel huizen bouwen! In de zomer ga ik voor twee jaar naar Portugal om daar met mijn vader twee villa’s te bouwen.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.