Chillen met Chilkia: Give, Make & Share!

Chilkia van Maasdijk

Wat is het leukste cadeau om te geven? Voor iedereen anders, dat is een feit. Maar voor heel veel mensen is het geven van een leuk cadeau een hele opgave. De boekenbon is zo suf als Yvonne Jaspers en een envelop met geld kan al helemaal niet meer. Gelukkig bestaat Chilkia van Maasdijk! Waarom? Nou, zij heeft I Made X opgericht en dat is een hele leuke box waarmee jij zelf je eigen likeur kan maken! Hier willen we meer van weten en proeven en daarom mocht KnappeKop Syb haar interviewen! Geniet met maten en lees snel verder!

Wie. Is. Chilkia?! 
Dat ben ik, 23 jaar en geboren en getogen Amsterdammer! Ik ben een suuuper familiemens, maar daarnaast ook een vriendjes-en-vriendinnetjes-mens. Muziek is een grote drijfveer in mijn leven en dit is waar ik veel energie en inspiratie uit haal. Klassiek, R&B, disco, funk, deephouse, noem maar op en ik doe wel even een dansje en zing een zinnetje mee! Ik ben muzikaal opgevoed en heb ook altijd piano gespeeld. Dit probeer ik zo nu en dan bij te houden, want het blijft me een bepaalde boost geven. Ook ben ik altijd al gek geweest van fotografie, dit komt grotendeels omdat ik van jongs af aan fotografieboeken kreeg van mijn opa die fotograaf was en hij het super vond om uren door de boeken heen te bladeren met mij. Daarnaast heb ik twee jaar marketing en communicatie gestudeerd op The New School, maar na twee jaar heb je je diploma nog niet. Dus je raadt het vast al: de studie heb ik niet afgemaakt (oeps).

Heb je daar nu spijt van?
Ik heb mijn studie niet afgemaakt omdat ik simpelweg iemand van de praktijk ben. School was iets waar ik me heel snel kon vervelen. Dat is iets wat ik al wist toen ik op de middelbare school zat, maar omdat het zo normaal was om te gaan studeren en het natuurlijk ook een stuk zekerheid biedt heb ik destijds toch voor studeren gekozen. Tijdens de studie heb ik heel veel aan de theoretische kaders gehad. Dit merk ik vooral als ik nu bezig ben met mijn zakelijke marketing en financiën, maar ook bijvoorbeeld met Adobe Creative. Maar wat ik ook heb gezien is dat ‘’het ondernemen’’ niet iets is wat je kan leren op school.

Ja about ondernemen, hoe ben je op I MADE X gekomen?
I MADE X is in 2014 opgericht als ‘I MADE GIN’. Dit was een bedrijf van twee jongens, waarvan een mijn vriend is. Ik vond het altijd al zo een tof concept en was het er helemaal niet mee eens toen mijn vriend vertelde dat er vraag naar was en ze het wellicht zouden verkopen. Zo begon het eigenlijk te borrelen bij mij. Vorig jaar zomer heb ik het bedrijf overgekocht met mijn toenmalige compagnon. We hebben de uitstraling compleet veranderd en het bedrijf gerebrand naar I MADE X. Alleen het recept van het GIN pakket is hetzelfde gebleven. Afgelopen maart zijn we pas echt live gegaan met de webshop en de b2b verkoop. Tegenwoordig doe ik het alleen.

Waarom ik er voor heb gekozen ‘GIN’ te veranderen in een ‘X’, is omdat deze variabel is voor in de toekomst. Het uitgangspunt van I MADE X is ‘’GIVE, MAKE & SHARE’’. Geven als cadeau, maken voor jezelf en delen met een ander. I MADE X is op deze manier eigenlijk onlosmakelijk verbonden met een feestmoment. Veel mensen vinden het lastig om een cadeau te kiezen en daar heb ik zelf ook altijd last van gehad. Zelf heb ik het ook altijd al leuk gevonden om dingen te maken, maar het wordt al minder leuk als je naar vijf verschillende winkels moet om zo eindelijk te kunnen beginnen, dus een compleetpakket vind ik dan de perfecte oplossing. Ook om me heen zie ik dat mensen dat leuk vinden en met een compleet (cadeau)pakket maak je het dan toegankelijker en makkelijker.

Wat cool! Wat waren de uitdagingen in het opstartproces van de gerebrande I MADE X?
Goede leveranciers vinden en daarin de juiste keuzes maken. Hier heeft ook echt heel veel tijd in gezeten. Dit omdat je de kostprijs natuurlijk zo laag mogelijk wil houden maar tegelijkertijd wel de mooiste materialen wil gebruiken om te kunnen produceren wat je in gedachte hebt.

Voor wie geen idee heeft, hoe maak je met I MADE X de perfecte likeur?
In het pakket zitten twee 350ML flesjes, een potje met jeneverbessen, een met de zelf samengestelde botanicalmix en een filtertrechter. Je hebt 700ML vodka nodig, daar voeg je de eerste 24 uur de jeneverbessen toe en daarna nog 12 uur extra de botanicalmix. En tadaa, zo heb je je eigen infused GIN!!

Is het ondernemen er van jongs af aan al met de paplepel ingegoten?
Ja! Allebei mijn ouders zijn altijd zelfstandig ondernemer geweest. Mijn vader runt tot de dag van vandaag zijn eigen bedrijf en hij is dan ook wel iemand die ik als voorbeeld zie van hoe het moet met als motto ‘’niet denken, maar doen’’. (oke niet te letterlijk nemen, altijd wel blijven nadenken natuurlijk)

Het (zelf) brouwen van speciaalbier is de laatste jaren explosief gestegen. Zie je deze trend ook in de sterkere dranken?
Ik ga nu waarschijnlijk een heel onverwachts antwoord geven, maar mijn antwoord is nee. Omdat sterke drank gedistilleerd moet worden en de echte kenners weten dat je met onze infusing proces slechts de smaak nabootst – wat ook heerlijk is maar de kenners kunnen hier nog wel eens anders over denken. Waar ik wel een trend in zie, is het zelf maken van dingen en het meer je eigen te maken, ‘personalizen’ zoals dat zo mooi heet. De consument een compleet do-it-yourself pakket bieden in een leuk hoesje. In het geval van het eerste IMXGIN-pakket wordt elke GIN toch een beetje jouw eigen en hoe leuk is het als je kan zeggen: ‘’’Kijk, heb ik zelf gemaakt!’’ En dan kom je weer terug op ‘’GIVE, MAKE & SHARE’’

Is het I MADE X GIN offline te koop in (concept)stores? Zien we I MADE X deze zomer op festivals, evenementen en partijen?
Het pakket is nu te koop bij HUTSPOT en The Maker Store in de Hallen in Amsterdam. Ik heb afgelopen maand voor het eerst met een I MADE X GIN & TONIC bar gestaan in Market33 op de Zuidas, dit vond ik echt te gek om te doen. Deze week ga ik natuurlijk bij jullie in de POP-UP Store KNAP! in de Runstraat (9straatjes) liggen waar ik dan samen met Coco Bonito een evnenementje zal organiseren voor vrienden en familie. Daar zal ik dan voor de tweede keer staan met een I MADE GIN & TONIC BAR. Ik hoop dan inderdaad ook dat ik dit soort evenementen vaker zou kunnen voorzien van een I MADE X GIN & TONIC bar.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Dit vind ik een lastige omdat dat voor iedereen natuurlijk anders is. Naar mijn mening zeker ondernemen. Puur omdat je precies kan doen wat je leuk vindt, wanneer je wil en je je creativiteit en energie er helemaal in kwijt kan op jouw manier. Het feit dat het minder veilig is, maakt het in mijn ogen juist een leukere uitdaging. Maar zoals ik al eerder zei geldt dit niet voor iedereen. Ik geloof er ook heel erg in dat er mensen zijn die wel 8 jaar willen studeren om vervolgens hun droom achterna te gaan als rechter of hartchirurg. Dus eigenlijk is mijn conclusie best cliché, maar wel ècht hoe ik erover denk: altijd blijven doen wat je leuk vindt, waar je hart ligt en vooral naar je gevoel blijven luisteren!

Oke dan nog een cliché: Waar staat IMADEX over 5 jaar?
Hopelijk in elke huiskamer/keuken van een hip jong gezin hihi. Nee maar met I MADE X zou ik over een paar jaar heel graag een groter assortiment do-it-yourself pakketten willen verkopen. Dit hoeft niet perse gelinkt te zijn aan likeuren. Ik heb wel al een idee van hoe ik het dan wel zou willen, maar dat hou ik nog even geheim! Voorlopig is de volle focus nog op het GIN pakket en wil ik op korte termijn vaker op evenementen gaan staan met een eigen G&T BAR!

Welke Gin vind jij het lekkerst?
Nu moet ik natuurlijk wel zeggen I MADE GIN. Haha. Nee, maar het is niet omdat ik het zelf doe, maar echt omdat de kruiden van de infused gin heel erg op de oppervlakte blijven waardoor je die heel snel ervaart in combinatie met een goede tonic en fruitsoort.

En als ik dan toch even eerlijk moet kiezen, kies ik voor Hendricks. Hendricks is zoetig, heel kruidig en fris in combinatie met een goede tonic en komkommer!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.