Bas en Louden maken duurzame modulaire boten!  

Bas Louden Drifty

Wie zegt dat jij als student nog niet je dromen waar kan maken? Hopelijk niemand, want dit is juist de tijd om je wensen te realiseren. Daarom inspireren Bas de Jongh en Louden Jansen ons enorm. Zij maken DRIFTY’S, modulaire boten, stabiel en duurzaam, volledig naar je eigen wensen. En dat allemaal vanuit hun studentenkamertje. Hoe romantisch dit ook klinkt, zij gaan groot worden, dat weet en voel je. Nog leuker: wij mochten ze interviewen! Trossen los voor KnappeKop Lotte in de duurzaamste scheepswerf! 

Ahoy Bas en Louden! Wie zijn jullie?
Bas: Ahoy!! Ik ben 23 jaar en momenteel bezig met mijn master Strategic Management (Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarnaast studeer ik ook nog economische psychologie in Tilburg. Deze studie ben ik begonnen toen ik bezig was met mijn bachelor IBA (International Business Administration), maar staat nu even ‘on hold’ omdat de focus op de onderneming en master afronden ligt. 

Louden: Ay ay! Mijn naam is Louden Jansen, ben 25 jaar en ik studeer Product Design met de afstudeerrichting Industrial Design Engineering, kort gezegd; Bij mijn studie leer ik om het hele ontwerp proces van een idee tot aan de productie ervan zo creatief en innovatief mogelijk te laten verlopen. Ik heb afgelopen half jaar de minor ondernemerschap gevolgd waarbij ik DRIFTY heb opgericht. Op dit moment loop ik stage bij DRIFTY. 

Bas, had jij terugkijkend voor de bachelor psychologie gekozen?
Pfoe, dat vind ik niet makkelijk om zo te zeggen hoor. Ik heb deze studie natuurlijk wel ergens gekozen, omdat ik de menselijke kant een beetje miste bij mijn bachelor IBA. Ik heb inmiddels mijn propedeuse gehaald en kan altijd de studie weer oppakken. Maar ik denk dat als ik alleen de bachelor psychologie had gekozen, dat ik toch weer een beetje een economische (of misschien wel technische?!) kant zou missen; ik ben breed geïnteresseerd hoor!

Is de passie voor design er met de paplepel ingegoten Louden?
De passie voor design heb ik wel vanuit huis meegekregen. Vooral mijn moeder heeft ook een liefde voor design, met name interieur. De passie voor het ontwerpen heb ik echter zelf ontwikkeld. Ik vind het leuk om met een kritische en probleemoplossende blik naar bestaande producten te kijken en te bedenken hoe deze producten beter gemaakt kunnen worden, dit heb ik kunnen combineren met mijn studiekeuze.

‘Waar Noach 120 jaar aan zijn ark heeft gebouwd, lag ons houten vlot 7 dagen na het idee al in het water’. Daarna is Drifty ontstaan?
Tijdens de eerste lockdown wilden mijn ouders een sloep kopen, maar ik was van mening dat de sloepen op de huidige botenmarkt veel te duur zijn voor wat je ervoor terugkrijgt. Daarom vond ik het een goed idee om met mijn broertje een drijvend vlot te gaan maken.

Toen ik dit houten vlot aan het maken was volgde ik een vak genaamd: ‘Design Challenge’. Tijdens dit vak heb ik een modulair vlot ontworpen die in plaats van hout gemaakt zou moeten worden van (gerecycled) plastic. Dit ontwerp heeft als basis van de DRIFTY gediend toen ik aan de minor ondernemerschap begon. In deze minor is DRIFTY ontstaan.

Wat is eigenlijk een duurzame modulaire boot?
Iedereen is tegenwoordig bekend met de trend verduurzaming. Alleen al als je kijkt naar wat er de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in de auto-industrie; er gebeurt ontzettend veel op dit vlak. Maar op het water is nog heel veel vooruitgang te boeken. (als je bedenkt dat de grootste vrachtschepen evenveel vervuiling veroorzaken als alle auto’s bij elkaar??). Een duurzame boot is niet alleen een elektrische motor achter je boot hangen, het gaat veel verder dan dat. Verduurzamen is in onze ogen er alles aan doen om de impact op de toekomstige wereld te verkleinen of om te zetten in iets positiefs, zonder dat er wordt ingeleverd op het gebied van genieten. Een duurzame, modulaire boot is een boot die gemaakt wordt van gerecycled plastic, emissieloos wordt voortgedreven en aanpasbaar is aan de unieke wensen van een klant door een modulair systeem. De boten zijn namelijk zelf samen te stellen: 

  • Wil je hengelsteunen om te kunnen vissen; KAN!
  • Wil je de banken kunnen omtoveren tot 1 groot ligbed; KAN!
  • Wil je de boten aan elkaar koppelen om een groter ‘terras’ op het water te krijgen; KAN!
  • Wil je een overkapt dek, waar geslapen kan worden; KAN!

Kortom: duurzaam = goed voor het milieu, maar gaat ook lang mee (2 x duurzaam). Modulair = voor ieder wat wils, opties te over. Daarnaast moet de boot niet te duur zijn, want als je impact wil maken, dan moet het toegankelijk voor ‘iedereen’ zijn. 

Wat waren (en zijn) de grootste uitdagingen voor jullie?
Met de grootste uitdaging zijn we nog steeds bezig; We hebben namelijk een heel goed idee wat nog niet fysiek is en het liefste zouden we dit idee voor de zomer al willen uitwerken. Hiervoor hebben we een investering nodig, maar zie die maar eens te vinden in deze tijd. 

Geïnteresseerden kunnen de boot nu al pre-orderen?
We willen de eerste 30 boten aan de hand van een pre-sale verkopen. Hierdoor kunnen we de eerste 30 mensen die geïnteresseerd zijn al een DRIFTY aanbieden voordat ze in productie gaan zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze er een kunnen bemachtigen. Deze early adaptors zullen hierbij ook een korting op hun DRIFTY krijgen als bonus op hun investering in ons bedrijf.

Bas de Jongh en Louden Jansen Modulair Boten DRIFTY
De vraag die we altijd stellen: zouden jullie het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Bas: Ik zou iedereen (los van studenten) aanraden om op te staan, naar buiten te gaan en te doen waar je blij van wordt. Of je dit nu ondernemen noemt, of actief op zoek gaan waar je passie ligt… Een studie is altijd goed om op zak te hebben denk ik, maar als je daadwerkelijk dingen gaat ondernemen, is de mindset van het doen het belangrijkste; niet alles staat in dat pdf boek van je op je scherm hoor! 

Louden: Jazeker! Ook al is het niet de meest ‘veilige optie’ en heb je maar weinig zekerheid in het begin van je onderneming. Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat ik op veel verschillende vlakken een heleboel heb geleerd wat ik nooit tijdens mijn studie had kunnen leren. Je moet namelijk buiten je comfort zone stappen om verschillende doelen te bereiken en dat gebeurt niet als je achter je laptop zit om droge stof te verwerken. Natuurlijk heb je een bepaalde basiskennis nodig van een bepaald vakgebied om in het ondernemerschap te kunnen uitblinken, maar ik ben van mening dat je deze basiskennis niet persé door middel van werkervaring hoeft op te bouwen.

#Dreambig, waar staan jullie over 5 jaar?
Over 5 jaar varen er meerdere types DRIFTY’S. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Het gebruiken van gerecycled materiaal is niet alleen bij DRIFTY, maar bij meer botenproducenten omarmd en elektrisch varen is de standaard. 

Bas de Jongh en Louden Jansen Modulair Boten DRIFTY
Welke (micro)celebrity of influencer zouden jullie heel graag als eerste consument van jullie boot zien?
Marketing-technisch zou een Bas Smit heel wat kunnen betekenen voor ons. Hij zit in Amsterdam, is altijd bezig met de laatste hippe trends en heeft een bereik waar je U tegen zegt (veelal de goede doelgroep ook; “Bas, lees je mee?”)

Tot slot, dit weet nog niemand over / van jullie?
Bas: Naast studeren en ondernemen, heb ik een eigen moestuin. De lente staat voor de boeg, dus ik ben al druk in de weer met het voorzaaien van mijn planten voor komend jaar. Als het zonnetje schijnt en ik niet veel te doen heb, ben ik daar te vinden. 

Louden: In het weekend ben ik, naast dat ik erg van gezelligheid houd, professioneel-amateur visser. Zeker in de zomermaanden zul je me vaak met een vishengel op en langs het water aantreffen met een hengel in mijn handen. 

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.