Het Kleurrijke Feestje Van Fashion Entrepreneur Sanne!

Sanne Claessen

Uiteindelijk komt alles weer terug in de mode. En zo is het ook voor hoeden! In de Roaring Twenties kon je écht niet over straat zonder hoed, iedereen droeg er een. En dankzij Sanne Claessen zal die geschiedenis zichzelf herhalen, want haar Shadow Collectors hoeden zijn een feestje! Ooooh wat zijn wij benieuwd naar haar verhaal! Neem alvast maar je petje af en lees snel het interview van KnappeKop Lotte!

Hi Sanne, wie is Sanne? 
Hi hi! Hoe leuk dat jullie een kijkje achter de schermen willen nemen bij mij en mijn bedrijf Shadow Collectors. Een grote eer, thanks! Op 16 december 1997 ben ik op de wereld gekomen, geboren en getogen in Breda. Opgegroeid als jongste telg in een grote liefdevolle ondernemende familie. Mijn vader komt uit Breda en mijn moeder uit Antwerpen. In 2019 heb ik mijn opleiding afgerond aan het SintLucas. Een creatieve opleiding waar mijn focus lag op grafisch vormgeven en styling. In 2020 ben ik gestart met mijn huidige studie ondernemen aan de Hogeschool van Rotterdam.

Ben je vanuit deze studie ook op Shadow Collectors gekomen?
De droom om een eigen merk in de mode op te zetten heb ik al vanaf mijn 11e. Alle stappen die ik heb gezet in de afgelopen jaren heb ik bewust gedaan. Ik heb veel bij andere ondernemers gekeken en onderzoek gedaan naar hoe zij zichzelf hebben ontwikkeld. Dat ik nu op deze opleiding op de Hogeschool Rotterdam zit, zat in mijn planning. En sinds vorig jaar is het concreet geworden: Shadow Collectors gaat de markt op!

Hoe ben je op de naam Shadow Collectors gekomen en de vlinder in het logo?
Toen mijn opa uit Antwerpen overleed, fladderde er die dag een witte vlinder om mij heen. Op de meest bijzondere momenten komt hij altijd nog even kijken. Net zoals in de zomer van 2019. Ik was met mijn ouders en mijn oudere broer op reis in Kaapstad, Zuid-Afrika. We gingen op safari en ik reed rond op een paard genaamd Shadow. Vol euforie keek ik om me heen naar de prachtige omgeving. En op dat moment zag ik naast me een witte vlinder fladderen: Opa. Ik schrijf al jaren iedere dag in mijn dagboek. Op deze dag schreef ik:“dit is de geboorte van mijn merk Shadow Collectors”.

Sanne Claessen Shadow Collectors

Het is een hoed die anders is dan anders. Je kunt ze namelijk mixen en matchen met elkaar. Vertel!
Het concept van mijn hoeden is dat de bol en de rand los van elkaar zijn. Je kunt de hoeden helemaal mixen en matchen naar jouw eigen stijl. Wil je vandaag een panterrand met een roze bol en morgen blauw met roze? Dat kan! Je kunt de hoed helemaal maken zoals jij wilt. Zelf liep ik er namelijk tegenaan dat ik combinaties zocht met de standaard hoeden die ik al had. Lekker variëren, zodat er iedere dag iets bij mijn outfit past. En dat kon niet. Met Shadow Collectors probeer ik dit te stimuleren. Ik ben daarnaast dol op prints en kleuren en dat zie je ook terug in de hoeden. Daarbij is het duurzamer om te mixen en te matchen, dan steeds een compleet nieuwe hoed te kopen.

Cool! Hoeden maken lijkt me niet eenvoudig aan te leren ambacht? 
Alle hoeden die ik verkoop worden gemaakt door ambachtelijke hoedenmakers uit Nederland. In deze tijd is het belangrijker dan ooit om je product in Nederland te laten produceren. Ruim een jaar lang heb ik alles wat je moet weten over hoeden geleerd. Nu weet ik tenminste wat ik verkoop en kan ik erover meepraten!

Sanne Claessen Shadow Collectors

Wat heb je over/onderschat tijdens het opzetten van een fashion brand?
Niets is wat het lijkt! Het is echt heel hard werken. Voor mijn concept dat je de bol en de rand van elkaar kan halen en kunt mixen en matchen met elkaar, moest ik een systeem bedenken. Daar ben ik echt veel tijd aan kwijt geweest. Steeds werd ik weggestuurd met de mededeling dat het écht niet mogelijk was. Je ziet dat de aanhouder wint! Eigenlijk zou ik voor een paar maanden naar Ibiza gaan, maar dit ging niet door wegens de lockdown. Daarom heb ik besloten om gelijk aan de slag te gaan met Shadow Collectors. Soms denk ik nog wel eens: “Help! Waar ben ik aan begonnen!?” Maar daarna herinner ik mezelf eraan dat dit echt mijn grote droom is en dat ik alles wat erbij hoort met passie en liefde omarm.

Wat heb je allemaal bij &C geleerd, het lifestylemerk van Chantal Janzen?
Mijn eerste stage voor mijn studie aan SintLucas heb ik gedaan bij Style My Day by Lonneke Nooteboom in Amsterdam. Bij deze stage mocht ik online content voor de website creëren en mee op shoots met mijn stagebegeleidster. Zowel mode- als interieurstyling vind ik een van de leukste dingen om te doen. En dat is in deze fijne stagetijd voor mij nog meer bevestigd.

Toen ik in mijn laatste jaar nog een afstudeerstage moest doen, wist ik al dat ik het bij &C magazine wilde doen. Ik spaar de magazines al vanaf het eerste exemplaar. Bij deze stage heb ik achter de schermen mogen kijken hoe alles werkt. Hierdoor wist ik ook wat me te wachten stond om een shoot te doen voor mijn eigen merk. In deze periode heb ik op heel veel vlakken dingen geleerd die ik niet had willen missen.

Sanne Claessen Shadow Collectors

Wat goed! En waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn oma en mijn moeder zijn altijd bezig geweest met mode. Zij inspireren mij nog steeds. Ik kijk graag bij mijn oma in Antwerpen in haar fotoalbums. De foto’s inspireren mij wat mensen vroeger droegen. Al een jaar of 6 heb ik een foto van mijn moeder op mijn beginscherm van mijn telefoon staan, waar zij een hoed draagt. Met mijn moeder doe ik ook veel stedentrips en dan bezoeken we samen modemuseums en kijken we bij speciale winkels. Echt ons ding. Het grappige is dat mijn moeder dit ook met haar moeder deed toen zij jong was. Maar ook oudere iconen zoals Iris Apfel en Brigitte Bardot inspireren mij. Door hun wijsheid en klasse. Als ik advies nodig heb voor wat dan ook ga ik altijd naar de “ouderen” in mijn familie. Ondernemen zit in het bloed bij mijn Bredase familie en ook bij mijn Antwerpse familie, iedereen op zijn eigen manier, voor een wijze raad heb ik altijd veel keuze.

De vraag die we altijd stellen (en jij als geen ander kan beantwoorden): zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Als je weet wat je wilt en daar duizend procent voor wilt gaan dan kom je er wel. Dit is een advies wat ik ook vaak kreeg. Als je jong wilt gaan ondernemen en dus nog niet veel ervaring op de werkvloer hebt, zou ik aanraden eerst een stageplek te zoeken. Op mijn stages en in de praktijk heb ik het meest geleerd. Stel doelen voor jezelf en stel daar deadlines voor. Wat voor mij een houvast is? Een visionboard. Zoek plaatjes, hang alles op dit bord wat je wilt en kijk er iedere dag naar.

Vorig jaar heb ik deelgenomen aan een winactie en ben ik geselecteerd om een jaar lang coaching te krijgen van Michael Pilarczyk, die ik al jaren volg. Een hele waardevolle kans die ik heb gekregen en bij hem leer ik dingen wat je op school niet leert. “De overwinning in het leven gaat niet altijd naar de sterkste of de snelste, maar vroeg of laat is de winnaar degene die denkt dat hij het kan”. Dit is wat Napoleon Hill ooit zei, dit staat in de Nederlandse bewerking van Michael in het boek “Think and Grow Rich”. Een van mijn favorieten boeken.

Sanne Claessen Shadow Collectors

Wat voor spannends staat er allemaal op de Shadow Collectors agenda?
Er komt echt een fantastisch leuke samenwerking aan met een ondernemer die ik heel erg bewonder. Ook ben ik in gesprek met hele mooie partijen om mijn hoeden daar te verkopen. Persoonlijke ontwikkeling houdt mij al jaren bezig. De mode staat bekend over uiterlijk vertoon, maar wat er achter zit vind ik nog zoveel leuker. Hier komt ook een gaaf project voor. Houd ons dus in de gaten op @shadowcollectorsnl

Welke celebrity zou je heel graag willen strikken voor een shoot?
Hier hoef ik niet lang over na te denken. Mijn inspiratie haal ik onder andere uit Iris Apfel. Deze Amerikaanse zakenvrouw en mode-icoon is inmiddels al 99 jaar oud and she still rocks! Zij heeft echt haar eigen en een authentieke stijl. Iets wat ik ook heel belangrijk vind bij Shadow Collectors. Ik moet wel snel zijn als ik nog een shoot met haar zou willen doen.

Sanne Claessen Shadow Collectors

Wat weten veel studenten nog niet over hoeden?
Franse ontwerpster, Coco Chanel begon als hoedenmaakster. In 1910 opende Chanel haar eerste winkel in Parijs onder de naam Chanel Modes. Hoeden werden haar kenmerk. In deze tijd werden hoeden gemaakt van veren of vruchten en Coco Chanel maakte strohoeden die voor deze tijd heel modieus waren.

Tot slot, dit weet stiekem nog (bijna) niemand over Sanne?
Bij mij staat altijd Nederlandstalige muziek op, ik lees tijdschriften van achter naar voren, in ieder land waar ik kom neem ik de Vogue mee, ik lees veel boeken over ondernemen in relatie tot levensfilosofie, mijn notities op mijn telefoon staan vol met spreuken en wijze lessen van onder andere mijn vader en mijn opa, ik zet altijd geurkaarsen aan voor ik ga slapen en sinds mijn tienertijd houd ik dagelijks een dagboek bij waar ik alles in deel.

Sanne Claessen Shadow Collectors

Foto’s shoot Shadow Collectors zijn gemaakt door Saul de Jongh

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.